A tej, amely nem okoz emésztési panaszokat
Az Európában és Magyarországon is első számú tejelő szarvasmarhának számító holstein-fríz fajtájú tehén elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje genotípusú tejet ad. Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazomorfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel. Az A2-es tej viszont nem tartalmazza ezt a fehérjetípust, így nem okoz emésztési problémákat.
A Debreceni Egyetemen a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési Tanszékén olyan szarvasmarhafajták tenyésztésének szervezését végzik, amelyek feltételezhetően A2-es tejet termelnek. A tanszéken folyó laboratóriumi vizsgálatok középpontjában jelenleg az angol jersey fajta áll, amely az első eredmények alapján A2-es tejet termel. A kutatók szerint, mivel a problémákat okozó fehérje egy genetikai mutáció következménye, az a régebbi szarvasmarhafajtáknál nagy valószínűséggel nem jelenik meg. Az is jó hír azok számára, akik csak az emésztési problémák miatt hagyták abba a tejivást, hogy ugyan a holstein-fríz tehenek meghatározóan A1-es tejet állítanak elő, ám vannak olyan egyedek, amelyek a „szupertej” elválasztására is képesek, így a mesterséges termékenyítésben részt vevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával ennél a fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel.•