A tej, amely nem okoz emésztési panaszokat

Az utóbbi évek legnagyobb tejipari innová­ciója az A2-es tej, mely sajátos fehérjeszerkezetének köszönhetően kevésbé okoz emésztési panaszokat. A Debreceni Egyetem kutatói azon szarvasmarhafajták feltérképezésébe kezdtek, amelyek ilyen tejet állítanak elő.


 Az Európában és Magyar­országon is első számú tejelő szarvas­marhának számító holstein-fríz fajtájú tehén elsősorban A1-es, valamint A1-A2-es béta-kazein fehérje geno­típusú tejet ad. Kutatások igazolták, hogy az A1-es tej fogyasztóinál az emésztés során béta-kazo­­morfin (BCM7) szabadul fel, amelynek lebontásához nem mindenki rendelkezik megfelelő enzimmel. Az A2-es tej viszont nem tartalmazza ezt a fehérje­típust, így nem okoz emésztési problémákat.

A Debreceni Egyetemen a Mezőgazdaság-, Élelmiszer­tudományi és Környezet­gazdálkodási Kar Állat­tenyésztési Tanszékén olyan szarvas­marha­fajták tenyészté­sének szervezését végzik, amelyek fel­tételezhetően A2-es tejet termelnek. A tanszéken folyó laboratóriumi vizsgálatok közép­pontjában jelenleg az angol jersey fajta áll, amely az első eredmé­nyek alapján A2-es tejet termel. A kutatók szerint, mivel a problémákat okozó fehérje egy genetikai mutáció következ­ménye, az a régebbi szarvas­marha­fajták­nál nagy valószínű­séggel nem jelenik meg. Az is jó hír azok számára, akik csak az emésztési problémák miatt hagyták abba a tejivást, hogy ugyan a holstein-fríz tehenek meg­határo­zóan A1-es tejet állítanak elő, ám vannak olyan egyedek, amelyek a „szuper­tej” elválasztá­sára is képesek, így a mester­séges termékenyí­tésben részt vevő, A2-es típust örökítő tenyészbikák szelektálásával ennél a fajtánál is előnyösen változhat a tejfehérje-összetétel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021
Címkék

Innotéka