2013. október 2.

Szerző:
Simon Cs. József

Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat • postmaster@kg.axelero.net

A szomszédba is besegít a karcagi társulat

Nemcsak a szélsőségesen kiszámíthatatlan időjárás okoz nehézséget idén a Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulatnak, hanem egy törvényi kötelezettségből adódó feladat is, amelyet a vízügyi igazgatóság felkérésére végzünk – mondta az Innotékának András László igazgató. Várhatóan felszámolási eljárás indul ugyanis a Mirhó-Kisfoki Vízgazdálkodási Társulat ellen. A kunhegyesi székhelyű szomszédos társulat területén – miután bejelentette, hogy nem tudja ellátni a feladatát – augusztus elejétől társulatunknak kell környezeti kárelhárítást végezni.


Miután ez befejeződött, meg kell szervezni az öntözővíz folyamatos biztosítását a termelők részére. Jelenleg az öntözőművek átadása-átvétele zajlik, s mivel két évig is eltarthat a felszámolási eljárás, bőven ad még teendőt a szomszédos társulatnál előállt szükséghelyzet. Jó lenne például a nagy tapasztalatú szakembereket tovább foglalkoztatni, de a vízműveket is tovább kell működtetni, hiszen a szezonra megkötött vízszolgáltatási szerződések tovább élnek – említett a rendkívüli helyzetből adódó fontos feladatok közül néhányat a társulati igazgató.

A Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat – a jogelőd kisújszállási és karcagi társulat egyesülésével – 1974-ben alakult meg, és ma már 107 ezer hektáron összesen 670 kilométer csatornát és a hozzájuk kapcsolódó műveket üzemelteti. A terület vízügyi adottságai rendkívül szélsőségesek, ennek szemléltetésére nem is kell éveket visszamenni a múltba, elég számba venni az idei év időjárását – hangsúlyozta András László. A külső szemlélő számára a tavalyi aszályos év után az idei átlagosnak látszik, ez azonban nagyon csalóka. Tavasszal még a belvízzel kellett küzdeni a Nagykunságban, hiszen márciusban az elmúlt száz év legmagasabb csapadékmennyisége – 100 milliméternél is több – hullott, aminek fele hó formájában esett le. Április végéig tartott a belvíz elleni védekezés, az őszi vetések nagy része károsult. Ezt követően június közepétől két hónapig nem volt csapadék, majd augusztus elején jött olyan forróság, mint máskor júliusban. Ha tehát a csapadékösszesítést nézzük, akkor átlagos volt az idei év, de óriási ingadozásokkal. Kisújszálláson például augusztus 29-én egy nap alatt 122 milliméter eső hullott – tette hozzá az igazgató. Ez olyan következményekkel is járt, hogy ahol a kukoricát a belvíz miatt csak később tudták elvetni, ott nagyon megsínylette, hiszen a növény éppen a virágzáskor, a terméskötődés idején károsodott a hirtelen jött légköri aszály miatt, ami ellen nem lehet védekezni.

A Nagykunsági Vízgazdálkodási Társulat az időjárási nehézségek ellenére stabilan gazdálkodik. A sok-sok év alatt munkatársai megtanultak rugalmasan alkalmazkodni az adott helyzethez, munka­feladatokhoz. Az állandó alkalmazottak száma tartósan 40, de november végén újra szeretnének mintegy 200 közmunkást alkalmazni, akik speciális oktatást is kapnak majd. Nagyon fontos ez, hiszen már a nagy kiterjedésű határrészek miatt, a munkaterületre való kijutás is komoly feladat lehet a helyismeret nélküli munkavállalónak.

A fejlesztésekkel kapcsolatban András László elmondta: a folyamatos karbantartás mellett minden évben bővítik a gépállományt. Az idei év elején vásárolt a társulat egy Truxor DM 5000 típusú kétéltű munkagépet. Ez az egyebek között iszapszivattyúval is felszerelt munkagép belvizes időben is jól használható, a csatornák mindenkori tisztításában is bevethető. Egy hathengeres MTZ 1523-as ezekben a hetekben érkezik.

A társulati igazgató hangsúlyozta, hogy az öntözőműveknél a rendelkezésre állást idén is biztosítani tudták, az üzemelő ön­tö­ző­rendszereknél mindenkit ki tudtak szolgálni, bár augusztusig alig volt öntözővíz-felhasználás. Az öntözés akadálya a termelőknél inkább az öntözőberendezések hiánya, illetve az öntözés eltérő gazdaságossága, attól függően, hogy a termelők vállalják-e az öntözés viszonylag magas költségét. Az öntözés megtérülése a növényfajtától is függ, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az állattartó telepet működtetők is öntözik például a saját gazdaságban jól hasznosítható takarmánynövényeket is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka