2013. április 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

Új utakon a dinamikus várostervezés

A háromdimenziós érzékelő és vizualizációs tech­no­lógiák tagadhatatlanul elindultak világhódító útjukra. A jóslatok szerint a szoftverfejlesztések emberéletek százezreit menthetik meg, és dollármilliárdokat lehet velük megspórolni.


Kamerák nem csupán az autóban, de már minden utcasarkon vannak, és a mobil lézeres letapogató rendszerek (LIDAR) segítségével nem csupán az előttünk lévő útrészt figyelhetjük meg, hanem folyamatosan feltérképezhetjük környezetünket is. Ez nem csak a vezetést segítheti, megvizsgálhatjuk egy nagyobb terület forgalmát, felmérhetjük a közlekedési táblák és akár az útfestések állapotát is, bemérhetjük a környező házfalak távolságát, háromdimenziós felületét.

Az MTA SZTAKI Elosztott Események Elemzése Kutatólaboratórium (EEE) sikeresen alkalmazza a fent említett érzékelőket és modellező eljárásokat a városi biztonság növelésére, a közlekedés és az utcakép háromdimenziós modellezésére. Az intézet kutatói nemcsak elősegítik a telepített kamerarendszerek és a mozgó háromdimenziós lézeres letapogatók adatainak összekapcsolását, de egyesítik a levegőből vagy űrből készült felvételek információit is a földfelszíni nézőpontból kinyert két- vagy háromdimenziós adatokkal. A mérési adatokat dinamikusan feldolgozzák, majd időben és térben egyaránt változó modelleket készítve úgynevezett négydimenziós letapogató és felismerő eljárásokat hoznak létre.

Sokszereplős követés és dinamikus tér rekonstrukciója LIDAR adatok alapján

Fejlesztései során az EEE laboratórium a legkorszerűbb esz­kö­­zö­ket alkalmazza, a projektben részt vevő legtöbb munkatársnak legalább tízéves kutatási és fejlesztési tapasztalata van a számítógépes látás szakterületén. Nemzetközi projektjeik elsősorban a szenzorhálózatokon alapuló biztonsági felügyeletet és a háromdimenziós városmodellezést célozzák. A jelen­legi képi eljárások fő kérdése a fúzió, a sok információ együttes ki­­értékelése mér­nöki és matematikai szempontból egyaránt iz­galmas kihívást je­lent, s ez mind több tehetséges fiatalt vonz a kutatásba.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka