Új irányok az automatizálásban

Konzorciumi vezetőként egyebek között az Ipar 4.0 első nagy léptékű projektjét, a ScAut- (Scientific Automation – tudományos automatizálás) projektet is képviseli a Beckhoff vállalatcsoport, melynek magyarországi leányvállalata 2012 óta van jelen a hazai automatizálási piacon. Az új automatizálási trendekről és a vállalat aktualitásairól Perecz Tamást, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.


Perecz Tamás
Az Ipar 4.0 koncepcióhoz hogyan tudott a cég bekapcsolódni az elmúlt időben?

– Vállalatunk az Ipar 4.0 alapjait már harminc évvel ezelőtt lefektette: a Beckhoff PC-alapú automatizálási megoldásaira épülő összes alkalmazás lényegéből fakadóan már most összhangban áll az Ipar 4.0 koncepciójában megfogalmazottakkal. A Beckhoff töretlenül meghatározó szereplője az automati­zálási piacnak, és az intelligens gyárak számára szükséges alapvető technológiák mellett jövőbe mutató innovációival meghatározza az integrált ipar fejlődési trendjeit is.

A Beckhoff ez év áprilisában megnyitotta új technológiai központját a Szilícium-völgyben. Milyen célokat fogalmaztak meg?

– Kaliforniában, az Egyesült Államok egyik legfejlettebb gazdasági térségében található a Szilícium-völgy, ahol a mindannyiunk jövőjét alakító technológiák születnek és fejlődnek, a Beckhoff pedig az automatizálási technológiákkal szeretne hozzájárulni ehhez a folyamathoz. Vállalatunk a világ legnagyobb technológiai vállalataival szeretné bővíteni üzleti kapcsolatait, ezért az új technológiai és látogatóközpont az Apple és a Google tőszomszédságában nyílt meg.

Az elmúlt évben mely termékfejlesztéseik voltak a legkiemelkedőbbek?

– Az elmúlt időszakban számos újdonság jelent meg, amelyek közül a teljesség igénye nélkül emelek ki néhányat: a TwinCAT Analytics, a TwinCAT IoT, az EtherCAT P, a TwinCAT HMI vagy az élvonalbeli méréstechnikai megoldásokat tartalmazó új EL3751 terminál. A TwinCAT Analytics segítségével ipari folyamatokhoz szinkronizáltan gyűjthetők adatok, ezek alapján pedig átfogó elemzések készíthetők. A TwinCAT IoT a felhőalapú kommunikációhoz rendsze­resített protokollokat támogatja, emellett megkönnyíti az IoT- (Internet of Things – Dolgok Internete) eszközök és a Szolgáltatások Internete (IoS – Internet of Services) közötti kapcsolatok konfigurálását. Az EtherCAT P egyetlen kábelben integrálja az EtherCAT-kommunikációt, valamint a rendszer és a perifériák tápellátását, miközben az EtherCAT összes előnye megmarad. Az EtherCAT P tulajdonképpen a vezérlőszekrény nélküli automatizálás felé vezető utat egyengeti.

Az új TwinCAT HMI paradigmaváltást jelent a HMI szoftverek terén. Az egyedi műszaki és kommunikációs rendszerek helyett a Beckhoff olyan IT-szabványokat alkalmaz, mint például a Microsoft Visual Studio®, HTML5, valamint TLS. Operációs rendszertől, felbontástól és kijelzőtől függetlenül a felhasználói felületet bármely HTML5 használatára képes böngészőn meg lehet jeleníteni. A Beckhoff ezáltal időtálló, nyílt és nagy teljesítményű megoldást hozott létre az Ipar 4.0 HMI-koncepcióhoz. Az EL3751 multifunkciós EtherCAT-terminállal a Beckhoff a méréstechnika számára készült új generációs, nagy pontosságú I/O-elemeket fedi fel.

Itthon első alkalommal rendezték meg tavaly a Beckhoff Technology Day konferenciát. Lesz folytatása?

– Természetesen, sőt a sikerre való tekintettel idén több ügyfélközpontú rendezvényt is szerveztünk-szervezünk: június 7. és 9. között Budapesten kívül Miskolcon és Veszprémben is tartottunk Beckhoff Szakmai Napokat, melyek az Ipar 4.0 jegyében zajlottak, és olyan témák kerültek terítékre, mint a Dolgok Internete és az Ipar 4.0 koncepciók gyors és hatékony megvalósítása PC-alapú vezérléssel, a robotok és PLC-k integrációja, illetve a vezérlőszekrény nélküli automatizálást előrevetítő EtherCAT P technológia. Emellett egy vendégelőadással is igyekeztünk érdekes ipari automatizálási témával szolgálni: a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetőjének előadásából az ipari és a kollaboratív robotok közti különb­ségeket is megismerhették az érdeklődők. A rendezvényt elsősorban a Beckhoff-technológiákban már jártas szakembereknek szántuk, de természetesen idén sem marad el az általánosabb témaköröket felölelő Techno­logy Day konferencia, amelyre szeptember 29-én kerül sor, és szeretettel várunk minden kedves érdeklődő olvasót is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka