Tiszta ivóvíz
A kutatók a Szentendrei- és a Csepel-szigeten egy éven át rendszeresen mérték a kutak és a Duna vizének fizikai és kémiai jellemzőit.

A vizsgálat során megállapították például, hogy a Duna vize 2-7 hét alatt ér el a kutakhoz, attól függően, milyen távolságban vannak a folyótól, és milyen a talaj felépítése. Az is kiderült, hogy a vizsgált kutakban a víz több mint 80 százaléka közvetlenül a Dunából származik, és csupán kisebb részben helyi csapadékból. Húszévnyi adatsor elemzése alapján kimutatták, hogy Budapestnél a Duna izotópos összetétele kissé eltér a bécsi szakaszhoz képest, főként a helyi talajvízbefolyás és kisebb mértékű párolgás következtében, ami önmagában se nem rossz, se nem jó az ivóvíz minősége szempontjából.
A kutatók leszögezték, hogy a globális ivóvízellátásban fontos szerepe van a parti szűrésnek, mely során a Duna vize a folyóparti rétegeken átszivárogva megtisztul, mielőtt elérné az ivóvízellátásra használt kutakat. A Journal of Hydrology folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a part menti kavicsos-sóderes rétegeken keresztül történő természetes tisztulás azonban rendkívül sérülékeny, melynek hatékonyságát befolyásolhatják az árvizek és a folyó szennyeződései.•
Címlapkép: hun-ren.hu