Rejtve a keresőoldalak előtt?

A hagyományos keresők, mint a Google vagy a Bing, az interneten fellelhető tartalmak alig mintegy tizedéhez férnek hozzá, a fennmaradó 90 százalék pedig teljesen rejtve marad a felhasználók előtt. Vajon mit rejt előlünk a deep web? És kik használják a sötét internetet?


Az úgynevezett deep web jelentős része nem tartalmaz ki­fejezetten érdekes anyagokat. Idetartozhatnak például a re­gisztráció után olvasható fórumok, és ugyanitt tárolják a levelezéseinket is. Ebben a szegmensben bújik meg azonban a dark web is, amely a terrorizmus, a drogkereskedelem, a pedofília és általában a bűnözés melegágya. Érdekes, hogy bizonyos or­szá­gokban ezt a felületet használják az adott rezsim ellen küzdők is, mert kizárólag így tudnak a saját országuk hatósága elől rejtve maradni. Bármilyen meglepő, még emberjogi aktivisták is a dark weben tevékenykednek, sőt még a WikiLeeks a dokumentumok feltöltését és a kapcsolatteremtést is ezen a platformon végzi.

Eredetileg a dark webet az Egyesült Államok hadserege kezdte el fejleszteni annak érdekében, hogy olyan kommunikációs csator­nát hozzanak létre, amely lenyomozhatatlan. Pandora szelencéje mára azonban teljesen kinyílt és irányíthatatlanná vált. Egy nemzetközi felmérés szerint az emberek jelentős többsége azt akarja, hogy szün­tessék meg a dark webet. A CIGI-Ipsos felmérése szerint a meg­kérdezett internetezők 71 százaléka várna el határozott lé­pést ebben az ügyben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka