2012. május 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Optikai tuning Google módra

Nemrégiben a Google megerősítette azokat a hí­reket, miszerint egy olyan szemüvegen dogoznak, amely kiterjeszti a viselője által látott valóságot, emellett különféle hely- és időfüggő informá­ciókat jelenít meg. A fejlesztés Project Glass néven fut, és a jövő technológiáit kutató Google X Labon belül fejleszti egy csoport.


A csapat közzétett néhány fotót és egy videót, amelyből megtudhatjuk, mit várhatunk egy ilyen eszköztől. Több nemzetközi sajtóorgánum – érthető módon – felkapta a hírt, az online kommunikációnak hála pedig a hírre az orrukat felhúzók akaratlanul is nagy hírverést csapnak körülötte.

A videón látottak és az olvasottak alapján összegyűjtöttünk néhány igen/nem választ a „Szeretnél-e ilyet?” kérdésre.

Igen, mert ki az, aki ne akarná a legújabb androidos kütyüt, ténylegesen felszabadítva a kezét nem csupán a telefonálás, de a jegyzetelés, jegyvásárlás, könyvesbolti eladótól iránymutatásig minden alól?

Nem, mert ki az, aki tényleg képes a reggeli kávéja vagy a közlekedés sűrűje mellett multitasking üzemmódban működni, ráadásul úgy, hogy minden mozdulatot kis színes ikonok vagy hangeffektek kísérnek?

Igen, mert a szemüveg öltöztet.

Nem, mert van szemüvegem, ezt hova tegyem akkor? / mert nincs szemüvegem, de ha egyfolytában az orrom elé ugrik néhány információ, hamarosan nem lencsére, hanem kórházi ápolásra szorulnék.

Igen, mert a felugró információkat csak egyszer kell felvinnem (ha bizonyos szolgáltatásokat már alkalmazok, akkor csupán elég átvezetni azokat). Így soha nem tévedek majd el, mindig tudom, hogy jó üzletben vásárolok-e, és nem felejtem el az új infókat öt perccel a „bejövetelt” követően.

Nem, mert azok a bizonyos információk nem csak az én készülékemben jelennek meg, hanem a cloud computing jóvoltából mindenhol. Bárhol. Akárkinek…

Persze a sor folytatható, vitákat is kezdeményezhetünk, a jelenlegi dizájn is csupán koncepció – de a lehetőség adott, az eszközt pedig jó esetben az ember használja. A lehetőség mellett a korlátozás is rajtunk múlik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka