Nemzetközi perspektívában tervez a Soproni Egyetem

Ez év februárjától új alapokon működik a hazai erdészeti és a faipari ágazat felsőoktatási és kutatás-fejlesztési bázisát jelentő Soproni Egyetem, az intézmény a képzési és kutatási fókusz finomhangolásával öt éven belül az egyetemi rangsorban utolérheti a Prágai Élettudományok Egyetemét.


A vállalkozó egyetem három pillérének (képzés, vállalkozási te­vé­kenység és K+F+I folyamatok) kialakítása és összehango­lása már folyik, az új modell alkalmazása 2022-re 20 százalékos előrelépést prognosztizál a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Prof. Dr. Németh Róbert, az intézmény tudományos és külügyi rektorhelyettese elmondta: „A társadalmi, gazdasági és faipari-erdészeti ágazati sajátosságokat is figyelembe véve akkor tudunk nemzetközileg is jelentős eredményeket elérni, ha egy szűkebb területre – a természeti erőforrások menedzsmentjére és a fenntarthatóságra – fókuszálva hajtunk végre fejlesztéseket.”

A képzési és kutatási tevékenységek között kiemelt helyen szerepel a portfólióban a klíma- és klímahatás-kutatás, hidrológia, energetika, erdészeti genetika, a geoinformatika, az I4.0 faipari adaptációja. A pedagógiai és közgazdasági tudományterület K+F+I tevékenységének fókuszában a kockázatkezelés, ökogazdaságtan, „zöld” termelésmenedzsment, a közjó, erdő- és vagyonérték, fenntartható gazdaság, erdő ököszisztéma szolgáltatások kutatása és fejlesztése áll.

„Az oktatásban szükséges belső struktúraátalakítás elvégzése folyamatban van, bővítjük a tudományos és gazdasági kapcsolati hálózatunkat, fejlesztjük a kutatási és szolgáltatási infrastruktúrát, a napi működésben pedig lean módszereket vezettünk be és alkalmazunk” – tette hozzá a rektorhelyettes.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka