Milyen lesz 2035-ben Magyarország?

Szakértők szerint tíz év múlva már hazánkban is mindennapos látványnak fognak számítani az önvezető autók meg a csomagszállító drónok. Az egészségügy sem marad ki a fejlődési hullámból, bár a szakemberek szerint a páciensek számára nem lesz látványos a változás, annak előnyeit mégis élvezni fogják.


A mesterséges intelligencia és az automatizáció fejlődésének köszönhetően a bevásárlás folyamata is megváltozhat. A boltokban elhelyezett kamerák és szenzorok segítségével automatikusan fizethetünk majd, ha kilépünk a kapun (erre már léteznek példák), illetve a komolyabb vásárlásokat nem PIN-kóddal, hanem az arcunkkal vagy más biometrikus adatunkkal erősíthetjük majd meg.

Az egészségügyben elképzelhető, hogy diagnosztikai szoftverek a számítógépes látás segítségével automatikusan ismernek majd fel betegségeket, elválto­zásokat, és adnak ajánlást az orvosoknak diagnózisra, kezelésre – ám az biztos, hogy a végleges döntést még nagyon sokáig a szakemberek fogják meghozni.

A szakértők egyetértenek abban is, hogy sokan használják majd a járművek különböző önvezető funkcióit, és az sem lesz meglepő, ha drón szállítja ki a megrendelt ételt vagy terméket. Hogy milyen mértékben terjed el az automatizáció, azon fog múlni, hogy a kutatók és a társadalom mekkora bizalmat szavaznak neki. Várhatóan először az alacsony kockázatú és hatású folyamatok automatizálása várható, mint amilyenek például a már elterjedt navigációs és útvonalajánló rendszerek is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka