Még egyszer a napelemekről

Magyarországon is egyre többen ismerik fel a fotovoltaikus technológia környezetvédelmi és anyagi előnyeit, ugyanis egy megfelelően méretezett rendszerrel, valamint az újra mindenki számára el­érhető szaldós el­­szá­mo­­lás­­sal lényegében nullára csökkenthető a villanyszámla.


A beruházásnak azonban több buktatója is lehet, ezért érdemes előbb számolni, és csak utána bele­vágni a fotovoltaikus rendszer kiépítésébe. A rezsiköltségek legnagyobb részét kitevő fűtésre is létezik napelemekre alapozott elektromos megoldás, a kérdés csupán az, hogy jól járunk-e vele anyagilag.

Kujáni Péter, az Energiatakarék Kft. szakértője szerint egy ház fűtésienergia-igénye elsősorban a méretétől és a szigetelés milyenségétől függ. A szokásosnál akár négyszer-ötször több napelempanelre is szükség lehet például a szigeteletlen házak esetében.

A 2021. november 15-ével induló állami pályázat legfeljebb öt kilowattig fedezi a napelemes rendszer árát, így saját forrásból is jelentős összeget kell hozzátennie a beruházónak ahhoz, hogy érdemben csökkenteni tudja a villanyszámláját. Minden épület fűtési hőigénye teljesen egyedi; függ a falak vastagságától, anyagától, a szigeteléstől, a belmagasságtól, de még attól is, hogy napos vagy árnyékos helyen fekszik-e az ingatlan. Ezért a szakértő úgy véli, mielőtt bárki belevágna a villanyfűtés tervezésébe, érdemes szakemberrel felmérettetnie a ház energetikai paramétereit. Ez egy olyan dokumentum, amely tartalmában hasonlít a lakáseladáskor kért energetikai tanúsítványhoz, és pontosan megállapítja, hogy mekkora éves fűtési energiamennyiségre van szükség.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka