2011. június 6.

Szerző:
Bubrik Gáspár

Magyar Innovációs TechShow 2011

Kilencven pályaműből, a szakmai zsűri dön­tése alapján, 21 hazai fejlesztéssel és az azokhoz kapcsolódó infor­má­ciókkal ismer­kedhetett meg az a több mint nyolcszáz regisztrált látogató, aki részt vett a harmadik alkalommal megren­dezett Magyar Innovációs TechShow kiállításon. A leginnovatívabbnak járó közönségdíjat a WebCam Laboratory fejlesztés, illetve a fej­lesztőcsapat kapta.


A Magyarország leginnovatívabb találmányai – egy helyen koncepció jegyében az űrtechnológiában, az orvostudományban, az újmédia-alkalmazások területén, a sportban kifejlesztett, csúcstechnológiát jelentő tárgyakat és alkalmazásokat mutattak be „élőben” is azok a kiállítók, akik nyertes pályamunkáikkal bekerültek a Magyar Innovációs TechShow (MIT) kiállításra.

Hőmérsékletmérő kamera és kiszolgáló rendszer

Hazánk legnagyobb innovációs seregszemléjén nemcsak látható volt, hanem ki is lehetett próbálni például a webkamera-laboratóriumot, a kutató-mentő robotrepülőt, űrszondát, online emlőtumor-diagnosztikát, a mobiltelefonos közlekedési jegyet, az óriás 3D-s holografikát vagy a sportban használatos labda adatait mérő intelligens kaput. A 21 újdonság közül idén a WebCam Laboratory elnevezésű internetes kamera-laboratórium kapta a leginnovatívabb fejlesztésnek járó közönségdíjat. A WebCam lehetővé teszi, hogy bármilyen egyszerű, hétköznapi webkamerával érdemi természettudományos megfigyeléseket és méréseket végezzenek. Az újdonság abban rejlik, hogy a drága laboratóriumi felszerelések helyett egyszerű webkamerával is el lehet végezni a legkülönfélébb méréseket az oktatásban és – bizonyos esetekben – az iparban elvárt pontossággal.

Vaszari Zsolt, az Intellisense Zrt. igazgatója
a WebCam Laboratory fejlesztéséért vehette át a leginnovatívabbnak járó közönségdíjat

Az elismerést Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár adta át a találmányt fejlesztő Intellisense Zrt. vezetőjének. Köszöntőjében az államtitkár kifejtette: új szövetségre léptünk az innovációs szervezetekkel azzal a céllal, hogy aki tehetséges, okos és kreatív, az megtalálja a számításait itthon is. „Bízom abban, hogy ez a közönségdíj elősegíti majd ezt”, mondta az államtitkár a díjátadó ünnepségen. Hozzátette: előzetesen nem gondolta volna, hogy az Innovációs TechShow ilyen sok érdeklődőt megmozgat. Ez talán annak az előjele, hogy nem volt hiábavaló a törekvés: teret és helyet biztosítsunk a leginnovatívabb magyaroknak. A jövőben is ehhez hasonló kezdeményezésekkel segítjük a hazai innovációt.
A fővárosban, a Millenáris Park Jövő Háza kiállítócsarnokában megrendezett seregszemle azzal vált nemzetközivé, hogy a soros magyar európai uniós elnökség hivatalos programja is volt, kapcsolódott a Budapesten megrendezett – a kutatás-fejlesztés legújabb eredményeit is bemutató – Future Internet Week rendezvénysorozathoz. Így számos külföldi szakember a magyar innovátorok újdonságait is megismerhette, a kiállítók látványos – VJ show kíséretében – rövid versenyprezentációk keretében mutathatták be fejlesztéseiket és találkozhattak kockázatitőke-befektetőkkel is.
A MIT jó alkalom volt arra is, hogy erősítse azt a kormányzati törekvést, amely szerint mielőbb el kell érni, hogy szoruljon vissza az „agyelszívás” jelensége, és a magyar tehetségek itthon is érvényesülhessenek, mert az országnak szüksége van a kreatív gondolkodásra és a társadalom érdekeit szolgáló különleges ötletekre. A kreatív energiák az infokommunikációban hasznosíthatók a leggyümölcsözőbben, ezért ezen a területen nagyobb hangsúlyt kell fektetni az innová­cióra és a digitális evolúciót felgyorsító kutatásokra, összegezte a MIT jelentőségét Nyitrai Zsolt.
Pukler Gábor, a MIT-et szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke úgy véli, hogy Magyarország legnagyobb technológiai kiállítása új korszakot nyithat a hazai innováció életében.•

A Magyar Innovációs TechShow szervezői
Az Innovációs TechShow-t 2009-ben rendezte meg először a Mobilitás és Multimédia Klaszter azzal a céllal, hogy a leginnovatívabb magyar fejlesztések a szakmai közönség mellett a nagyközönség számára is bemutatkozhassanak.
Az idén harmadik alkalommal, a Jövő Házában megtartott rendezvény a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) szakmai együttműködésével, továbbá a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, valamint a Magyar Innovációs Szövetség szakmai támogatásával jött létre, és nyolcszáznál több regisztrált résztvevő kereste föl.
Az MMKlaszter a hazai mobil- és multimédiás technológiák szereplőinek és kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben, és hazánk legjelentősebb akkreditált, innovációs klasztere, amely jelenleg több mint 70 tagot számlál. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy innovációmenedzsmenttel, forrásszervezéssel segítse a tagok fejlesztéseinek piacra kerülését.
Az MMKlaszterben jelenleg csaknem 30 innovációs projekt megvalósítása zajlik, ezek összértéke mintegy nyolcmilliárd forint.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka