Kockáztass okosan!

Állami intézményeknek és a nagyvállalati szektor tagjainak kínálja szolgáltatásait a kockázatok integrált szemléletmódú elemzésével foglalkozó SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. A vállalkozás szabadalmaztatott módszertanáról és az elmúlt évek legnagyobb kihívásairól Fekete István ügyvezető főtulajdonos beszélt.


A kockázatmenedzsmentre fó­kuszáló Szigma­Szer­víz 12 év­vel ezelőtt lépett piacra, és 2008-ban Magyarországon egyedülálló módon, saját maga alkotott, szabadalmaztatott módszertanával és erre alapozott célszoftverrel egészítette ki portfólióját, mely a stratégiai tervezés támogatásától a multi- és egyedi projektek megvalósításának kockázatmenedzsmentjén keresztül a folyamatalapú működési kockázatfelmérésig terjed.
„A pénzügyivel szemben léteznek olyan területek – stratégiai, működési kockázat területei –, ahol nem rendelkezünk múltbeli adatokkal, melyek segítségével következtetni lehetne a jövőbeli történésekre” – magyarázta a módszertan elvi hátterét Fekete István, kiemelve: az üzleti döntések meghozatala során érdemes a pozitív kockázatokra is figyelni. A Szigma IntegRisk® dogmája szerint ugyanis a kockázat nem feltétlenül jelent negatív dolgot a projektek esetében. A vállalat integrált személetmódú elemzései segítették a többi között az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., a Szerencsejáték Zrt., a BKV Zrt. és a Pick Szeged Zrt. fejlődését az elmúlt évtizedben.

Az ügyvezető fontos pillanatnak nevezte, amikor 2013 márciusában stratégiai megállapodást kötöttek az Óbuda Grouppal, melynek köszönhetően olyan nagy volumenű projektekben vettek részt, mint a Groupama Aréna, a Duna Aréna és a most épülő, közel 70 ezer néző befogadására alkalmas Puskás Sta­dion. „A ferencvárosi »szentély« ese­tében szcenárióelemzéssel előállított input adatok megadásával Monte-Carlo szimulációt futtattunk, és ezek alapján fogalmaztuk meg javaslatainkat az egyes projekttevékenységeknél kritikus kockázatok kezelésére” – elevenítette fel a munka szakmai részleteit az ügyvezető. Azt is elmondta, hogy egyebek között ez is közrejátszott abban, hogy az aréna saját kategóriájában a világ leggyorsabban felépített stadionja lett.

Az úszóarénával kapcsolatosan a kockázatfelmérés hozadékaként a határidő mellett a minőségi elvárások teljesülését nevezte komolyabb kihívásnak. Mint ismert, Julio Maglione, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA elnöke minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a 2017-es magyarországi rendezvényt. Fekete kitért egy atomerőművi pilotprojektre is, melyben tíz alap- és támogató folyamat végrehajtásában rejlő kockázatok felmérését végezték – a megrendelő visszajelzése alapján sikerrel. A tervek szerint a jövőben ez a munka tovább folytatódhat. „A folyamatalapú kockázatfelmérési rendszer kiépítésében más nagyvállalatoknál is közreműködünk” – tette hozzá.

Az ügyvezető külön kiemelte, hogy 2015-ben a kockázatmenedzsment-szoft­­verek piacán vezető, amerikai székhelyű Palisade Corporationnel közösen nagy érdeklődést kiváltó, angol nyelvű konfe­renciát rendeztek Budapesten.

A Palisade Corporation vezető munkatársának előadása az angol nyelvű konferencián.

A Szig­ma­Szervíz szellemi tőkéjét az is jelzi, hogy számos publikáció köthető itthon és külföldön egyaránt a vállalat munkatársaihoz. Fekete István – Magyarorszá­got képviselve – jelenleg is részt vesz a nemzetközi szabványosítási folyamatban, a kockázatfelmérési módszertanokra koncentráló ISO-IEC 31010:2018 szabvány kidolgozásában, amely várhatóan jövő elején jelenik meg.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka