Kerüljön jó helyre az aludoboz!

Gyűjtő automatákat helyeztek ki országszerte, hogy a kiürült aludobozoktól környezet­tuda­tosan szabadulhassunk meg, és még profitáljunk is belőle.


Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium az egyik legértékesebb, ráadásul az új fém elő­állításához szükséges energia 95 százaléka megtakarítható az újrahasznosítással. Az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók, és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredeti nyersanyagból készítettől.

Magyarországon évente több mint egy­milliárd alumínium­dobozt bocsátanak ki, világ­szinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak. A „Minden doboz vissza­jár” kezdemé­­nye­zés újra­hasznosításu­kért, és annak népszerűsí­tésé­ért indult, hogy minél többen gyűjtsék a dobozokat szelektíven otthon, vagy elvigyék őket az automatákba, melyek nem csupán gyűjtik az alu­dobozo­kat, de fizetnek is érte. Ma már ország­szerte közel 200 vissza­váltó automata működik, főként az élelmiszer-kereskedelmi láncoknál, és a mozgalom kezdemé­nyezi, hogy kerülje­nek irodákba, iskolákba, sőt óvodákba is.

Az automaták használatával nincs szükség utólagos válogatásra, egy újra­hasznosí­tott doboz már akár nyolc hét múlva vissza­kerülhet a boltok polcaira.

Emellett tavasztól a „Minden doboz visszajár” mozgalom, a Magyar Máltai Szeretet­­szolgálat, vala­mint a SPAR Magyar­ország együtt­működésé­nek köszönhetően egyes automatáknál az összeg jótékony­sági célokra történő felajánlását is lehetővé teszik.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka