A borsó megelőzheti a szóját

A növényi alapú fehérjék népszerűségének hát­terében az állat­barát szempontokon kívül elsősorban a környezet­védelem és az egészség állhat.


A Roland Berger tanácsadó cég közel­múltban elkészült tanulmánya szerint az elkövet­kező öt évben jelentősen fellendül az alternatív növényi fehérjék piaca, ám a jelenlegi termelési kapacitások nem elegendőek a növekvő igények kielégítésére. Az ágazat szakértői évi 9–15 százalék közötti növekedésre számítanak.

A tanulmány szerint az európaiak 59 százaléka hajlandó 5 százalékkal magasabb árat fizetni az állat­barát termékekért. Az Egyesült Államokban pedig a fiatalabb generációk több mint 40 százaléka állítja, hogy többet költene egészsége­sebb és környezet­kímélő termékekre. A fogyasztók ezért alternatívákat keresnek, például a növényi alapú fehérjéket. Ezen a területen verseny­képes ára és a fehérje minősége miatt a szója ma még vezető szerepet tölt be, de piaci részesedése egyre csökken.

A tanul­mány szerint a holnap leg­nagyobb növényi alapú fehérjéjé­nek meg­határozó kiválasztási szempontjai között öt össze­tevő szerepel: a fogyasztható­ság, vagyis az íz és a textúra, a minőség, az­az az aminosavak száma, az elérhető­ség és a fenn­tarthatóság, valamint a költség­hatékonyság a szó­ja árához képest. A fogyasztható­ság alapján a szója, a repce és a borsó áll a leg­­közelebb az állati fehérjékhez, ezért a tanulmány készítői úgy vélik, hogy a borsó megfelelő fe­hérje­forrás lehet a joghurt, a hal, a marha- és a csirke­hús alternatívájaként.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka