Jó hír a Lyme-kóros betegeknek

Új fejezet nyílhat a Lyme-kór gyógyításában egy hazai fejlesztésnek köszönhetően. Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője arról számolt be magazinunknak, hogy közvetlen brüsszeli forrásból 3,5 millió eurós támogatást nyertek két éve, amit az általuk fejlesztett új diagnosztikai módszer klinikai vizsgálatára és piaci bevezetésének elő­készítésére fordítottak.


Édesapja, dr. Bózsik Béla Pál a Lyme-kór kutatásában eltöltött több év­tizedes munkájának eredményeként sikerült kifejleszteni a DualDur technológiát. Hogyan működik?

– Nagy érzékenységgel képes közvetlenül a kórokozót kimutatni a vérből. A módszerünk lényege, hogy a vérben lévő baktériumnak segítünk életben maradni a vizsgálat elvégzéséig, ehhez kifejlesztettünk egy speciális táptalajt, amelyen nem pusztul el, de nem is szaporodik a kórokozó. Ez egy kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy a közvetlen vizsgálatokat el tudjuk végezni, mivel a Borrelia nagyon érzékeny baktérium, amely egyébként könnyen elpusztul. A második lépés a kórokozó koncentrációjának a növelése. Egy különleges eljárással négy milliliternyi vérből egyetlen, 30-50 mikroliternyi cseppbe sűrítjük össze a Borrelia baktériumot, és ezt a mintát már lehet mikroszkóp alatt vizsgálni.

Borrelia képe vérmintában
Az új módszerrel milyen betegeken tudnak majd segíteni?

– A jelenleg használt szerológiai vizsgálat a kórokozónak az emberi immunrendszeren hagyott nyomát mutatja ki. Azonban a Borrelia képes leállítani a szervezet védekezését, ezért nem mindig alakul ki megfelelő immun­válasz. Azt tudjuk, hogy a kórokozó már a fertőzés egészen korai szakaszában jelen van szinte az egész szervezetben, még mielőtt az immunválasz kialakulna. Már akár négy órával a kullancscsípést követően is megjelenhet a vérben, és a betegség teljes folyamán – kisebb-nagyobb koncentrációban – jelen is marad. Ezért az új vizsgálattal már a korai szakaszban is fogunk tudni segíteni a betegeknek.

Borrelia képe tenyészetben
Dr. Bózsik Béla Pál szerint a fertőzöttek éveken, akár évtizedeken keresztül együtt élhetnek a Lyme borreliosis betegséggel anélkül, hogy tudnának róla. Rajtuk is tudnak majd segíteni?

– Igen, ez a másik nagyon fontos csoport. Számos olyan krónikus tünetek­kel rendelkező Lyme-kóros betegről tudunk, akiknek a kullancscsípés után elvégzett szerológiai vizsgálati eredménye negatív lett. Viszont e betegek nagy része Lyme-kezelésre jobbulást tapasztal. Az ő esetükben is ki lehet mutatni a vérükből a kórokozót. Van értelme tehát a szűrővizsgálatnak.

Borrelia fluoreszcens festékkel azonosítva
A Horizon 2020 SME Instrument (magyarul: kkv-eszköz) forrásból nyertek 3,5 millió eurós támogatást. Milyen fejlesztéseket valósítottak meg a projekt során?

– Nagyon büszke vagyok rá, hogy a csapatunknak egy rendkívül erős versenyben sikerült elnyernie ezt a támogatást, különösen, hogy az összeg nagysága is magasabb a szokásosnál. Ezáltal lehetőségünk nyílt egy előre megtervezett, több országban zajló klinikai kutatásra. Jelenleg folyik az adatok elemzése, és egyelőre nem találtunk nagy különbségeket a földrajzi térségek között, így ezzel a széles körű vizsgálattal valószínűleg sikerül bebizonyítanunk, hogy mindenhol alkalmazható a módszerünk. Célunk volt egy modern klinikai elvárásokat teljesíteni képes eszköz fejlesztése is. Fontos követelmény volt, hogy egy általánosan alkalmazható, különleges tudást nem igénylő, egyszerű és gyors eljárást fejlesszünk, ahol, a minta előkészítését leszámítva, labormunkatárs részvétele nélkül, teljesen automatikusan történik a képek rögzítése és elemzése. Felkészültünk a piaci bevezetésre is, van üzleti tervünk, a teljes dokumentáció rendelkezésre áll, és hamarosan a piaci bevezetéshez szükséges regisztráció is elkészül, így megfelelő információkkal tudunk szolgálni a jelentkező befektetőknek.

Nemrég érkezett a hír, hogy az Európai Parlament – miután határozatban ismerte el a Lyme-kór témájának fontosságát és méltatta az ebben végzett munkánkat is – most minket választott ki arra, hogy a kór ellen indított kampány arcai legyünk.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka