IP-alapú, 450 MHz-es rádiórendszer

Európa több országában azoknak a vonalaknak a kommunikációját is igyekeznek korszerűsíteni, amelyeken várhatóan nem lesz nagysebességű vasúti közlekedés, ahol nem terveznek ETCS-t.


Ehhez a Funkwerk AG és a Funk­werk Magyarország kifejlesztett egy IP-alapú, 450 MHz-es rádiórendszert.
A jelenlegi rézalapú rendszer egyszerű, gyors, ugyanakkor a komponensei elöregedtek, nehezen javíthatók. Az is nehézséget okoz, hogy a rendszer rugalmatlan, a diszpécserközpont helye, funkciói nem változtathatók, a központok nem segíthetnek be egymásnak, a munkahelyeket nem lehet átcsoportosítani, pedig a gyakorlatban ilyen igények is fölmerülnek.

A fenti problémák megoldását is tartalmazza a Funkwerk Magyarország által kifejlesztett új komponens, amely mindazokat a funkciókat ellátja, amelyeket a ha­gyo­má­nyos, rézvezetékes rendszer, de a többletszolgáltatások mellett rugalmasabban használható a mindennapi tevékenység során. A központi szerver a bázisállomás felé szimulálja a diszpécserközpontot és viszont, így akár fizikailag is el lehet választani egymástól a rendszer komponenseit.

A tervezők az egész rendszert átültették internetalapra, azaz IP-re úgy, hogy a rendkívül rövid válaszidőket megtartották. A rendszer kielégíti az UIC-szabványt. Nagy előnye, hogy nincs szükség külön erre a célra fenntartott fizikai hálózatra, hanem a vasúttársaság intranetéhez kapcsolódik.

Az IP-rendszer adottságainál fogva az intranet bármely pontjára, értelemszerűen a megállókra, állomásokra telepíthető kezelő- vagy „belépő”-készülék.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka