<

A Rákosrendező–Esztergom vasútvonal villamosítása

Ez év végéig befejeződik a villamos felsővezeték kiépítése Rákosrendező és Esztergom között. A villamosított vasút­vonal hossza 51 kilométer, 2,3 kilo­­méter hosszan pedig új második vágányt is építenek. A projekt keretében több minden megújul, a kapcsolódó létesítmények 2018-ig készülnek el.


A tavaly nyáron megkezdett be­ruházás első szakaszában Rákos­rendező és An­gyal­föld között, valamint Pilis­vörösvár állomáson és onnan egészen az őrhegyi kitérőig befejezték a felsővezeték-tartó oszlopok állítását. A felsővezeték-építési munkálatokat idén folyamatosan végzi a vál­lalkozó annak érdekében, hogy november végére feszültség alá helyezhető legyen a vonal.

Jó ütemben haladnak a pályaépítési munkálatok is. Angyalföld állomáson a vá­gány- és peronépítés van folyamatban, Angyalföld–Újpest között megépült az új második vágány, valamint Újpest megállóhelyen a félperon is elkészült. A forgalom a 2017. decemberi menetrendváltozáskor indulhat meg a második vágányon. Újpesten új liftek létesülnek a vasúti megálló, a Volán-pályaudvar és az M3-as metró állomásának összekötésével.
Klotildligeten átépítik a felvételi épületet, jelenleg terület-előkészítési munkálatokat, cserje- és bozótirtást végeznek.

A beruházás során átépítik Esztergom állomást, a felvételi épületet, tehervonati fogadó vágánycsoportot létesítenek, illetve a gyorsabb és kényelmesebb megközelíthetőség és a rövidebb átszállási idő érdekében áthelyezik az autóbusz-pályaudvart a vasútállomás mellé.

Az új Esztergom állomás látványterve

Az állomáson folyamatban van a teher­vonati fogadóvágányok és állomási vágányok kiépítése, valamint a buszpályaudvar és az üzemi út előkészítő munkálatai és földmunkái. Folyik a felvételi épület bontása, átépítése is. A gázvezeték és a távhő­vezeték közműkiváltása már megtörtént.

A zökkenőmentesebb átszállás érdekében az esztergomi autóbusz-pályaudvar közvetlenül a vasútállomás mellé kerül.

Angyalföld állomáson épül az új peronhoz csatlakozó Béke úti gyalogos-aluljáró, amely két lift kiépítését is tartalmazza.
A beruházáshoz kapcsolódóan – külön szerződés keretében – a Béke úton új villamos-megállóhelyet létesítenek, ezzel biztosítva az átszállási kapcsolatot a villamos és a vasút között. Két új szélsőperon épül akadálymentes megközelítéssel, a peronokon esőbeállót telepítenek, a sávelhúzás miatt a járdát is arrébb helyezik, új gyalogos-átkelőhelyet és mindkét oldalon új autóbusz-megállóhelyet alakítanak ki, továbbá hangos utastájékoztató rendszert létesítenek.

Dorog állomáson befejezték a tehervonati vágányok bontási munkálatait, ott lesz az új autóbusz-pályaudvar. A felvételi épület átépítése mellett új, második vágányt telepítenek Preymesser elágazás felé.

A kivitelezést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában a Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium (MVM OVIT Országos Vil­lamos­távvezeték Zrt., TRSZ Kft.) végzi nettó 33,69 milliárd forintért, hazai és uniós forrás felhasználásával.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka