A Rákosrendező–Esztergom vasútvonal villamosítása

Ez év végéig befejeződik a villamos felsővezeték kiépítése Rákosrendező és Esztergom között. A villamosított vasút­vonal hossza 51 kilométer, 2,3 kilo­­méter hosszan pedig új második vágányt is építenek. A projekt keretében több minden megújul, a kapcsolódó létesítmények 2018-ig készülnek el.


A tavaly nyáron megkezdett be­ruházás első szakaszában Rákos­rendező és An­gyal­föld között, valamint Pilis­vörösvár állomáson és onnan egészen az őrhegyi kitérőig befejezték a felsővezeték-tartó oszlopok állítását. A felsővezeték-építési munkálatokat idén folyamatosan végzi a vál­lalkozó annak érdekében, hogy november végére feszültség alá helyezhető legyen a vonal.

Jó ütemben haladnak a pályaépítési munkálatok is. Angyalföld állomáson a vá­gány- és peronépítés van folyamatban, Angyalföld–Újpest között megépült az új második vágány, valamint Újpest megállóhelyen a félperon is elkészült. A forgalom a 2017. decemberi menetrendváltozáskor indulhat meg a második vágányon. Újpesten új liftek létesülnek a vasúti megálló, a Volán-pályaudvar és az M3-as metró állomásának összekötésével.
Klotildligeten átépítik a felvételi épületet, jelenleg terület-előkészítési munkálatokat, cserje- és bozótirtást végeznek.

A beruházás során átépítik Esztergom állomást, a felvételi épületet, tehervonati fogadó vágánycsoportot létesítenek, illetve a gyorsabb és kényelmesebb megközelíthetőség és a rövidebb átszállási idő érdekében áthelyezik az autóbusz-pályaudvart a vasútállomás mellé.

Az új Esztergom állomás látványterve

Az állomáson folyamatban van a teher­vonati fogadóvágányok és állomási vágányok kiépítése, valamint a buszpályaudvar és az üzemi út előkészítő munkálatai és földmunkái. Folyik a felvételi épület bontása, átépítése is. A gázvezeték és a távhő­vezeték közműkiváltása már megtörtént.

A zökkenőmentesebb átszállás érdekében az esztergomi autóbusz-pályaudvar közvetlenül a vasútállomás mellé kerül.

Angyalföld állomáson épül az új peronhoz csatlakozó Béke úti gyalogos-aluljáró, amely két lift kiépítését is tartalmazza.
A beruházáshoz kapcsolódóan – külön szerződés keretében – a Béke úton új villamos-megállóhelyet létesítenek, ezzel biztosítva az átszállási kapcsolatot a villamos és a vasút között. Két új szélsőperon épül akadálymentes megközelítéssel, a peronokon esőbeállót telepítenek, a sávelhúzás miatt a járdát is arrébb helyezik, új gyalogos-átkelőhelyet és mindkét oldalon új autóbusz-megállóhelyet alakítanak ki, továbbá hangos utastájékoztató rendszert létesítenek.

Dorog állomáson befejezték a tehervonati vágányok bontási munkálatait, ott lesz az új autóbusz-pályaudvar. A felvételi épület átépítése mellett új, második vágányt telepítenek Preymesser elágazás felé.

A kivitelezést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában a Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium (MVM OVIT Országos Vil­lamos­távvezeték Zrt., TRSZ Kft.) végzi nettó 33,69 milliárd forintért, hazai és uniós forrás felhasználásával.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka