Céghálózatra fűzött nanotechnológia

A Cominnex cégcsoport Magyarország egyik legnagyobb nano­tech­nológiai exportőre, termékeinek 98 százalékát külföldön, jelenleg a világ 32 orszá­gában értékesíti, de további 15 országból van már érdeklődés.


Dr. Darvas Ferenc

A csoport cégei közül a NanGenex a teljes nano­for­mu­lázott gyógyszerhatóanyag-fejlesztési láncot magába foglaló készülékcsaládot fejlesztett ki, a NanoForm kockázatitőke-befektetést hajtott végre, a ThalesNano pedig újabb modernebb és integráltabb kémiai reaktorokkal rukkolt elő. „A csoporton belül a Cominnexben végzett legújabb kutatások eredményei már közel állnak ahhoz, hogy a kö­vet­kező nagy innovációs ugrás a nanoformulák kozmetikai alkalmazása legyen” — véli dr. Darvas Ferenc, a cégcsoport egyik megalkotója és főtulajdonosa.


Ürge László

„Az 1992-ben alapított és 2006-ban eladott anyacég, a ComGenex azzal lett sikeres, hogy forradalmasította és felgyorsította a gyógyszerkutatási folyamatokat. A 2002-ben a ComGenexből létrejött ThalesNano újabb nagy innovációs ugrásra vállalkozott az áramlásos kémia és a veszélyes kémiai reakcióknak egy kompakt dobozba helyezésének technológiájával” – tájékoztatott dr. Ürge László, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója. A technológiát alkalmassá tették gyógyszerek nanoformulációjára, és erre az alkalmazásra egy újabb spin-off vállalkozást, a NanGenexet 2006-ban alapították.
A NanGenex szintén nagy innovációs lépést tett a technológia ipari méretű eszközeinek a kifejlesztésével és nanoformulák előállításával. Az új formulával radikálisan növelték az alapvető fontosságú gyógyszerek és növényvédő szerek hatásosságát, ugyanakkor a káros mellékhatásokat, valamint a környezeti terhelést minimálisra csökkentették.

2010-ben a NanGenex két, a világ gyógyszerpiacán roppant népszerű termékre, a Viagrára és egy vérnyomáscsökkentő készítményre kifejlesztett nano-gyógyszerformulák piacosítására és továbbfejlesztésére spin-off vállalatként létrehozta a NanoForm Magyarország Kft.-t, amely tehát több olyan nanogyógyszer szabadalmi jogát birtokolja, amelyek a világpiacon sláger gyógyszereknek minősülő originális készítmények tulajdonságait nagymértékben javítják és oltalmi idejüket meghosszabbítják. Ürge László szer­int cégük feltett szándéka, hogy a csúcstechnológiás nanoformulázás segítségével a gyógyszerek hatásosságát növeljék, dózisukat és mellékhatásaikat csökkentsék, jelentős életminőség-javulást biztosítva a betegeknek.

Heltovics Gábor

A NanGenex Zrt. által kidolgozott technológiának köszönhetően számottevően csökkenthető az az idő, amely a gyógyszeriparban években mérhető annak eldöntésére, hogy a nanoformuláció hatásos eszközt kínál-e a hatóanyagok fizikai-kémia paramétereinek javítására. A szellemi tulajdonnal védett NanoAktívTM technológia alkalmazása a kutató-fejlesztő munkára fordított időt akár tizedére csökkenti, véli Heltovics Gábor, a NanGenex vezérigazgatója.

Különleges gazdasági jelentősége lehet ennek az eljárásnak Magyarország számára is azzal, hogy a nanotechnológiával módosított generikum hatóanyagok újra szabadalmaztathatóvá válhatnak, mivel a hazai gyógyszergyárak nagy mennyiségben állítanak elő ilyen generikus gyógyszereket. A ThalesNano kémiai és a NanGenex nanoformulációs technológiái nagyban csökkenthetik a felhasznált alapanyagok és a veszélyes hulladékok mennyiségét, ezáltal a gyógyszeripar környezeti terhelését, s így hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez.
A nanotechnológia alkalmazása minőségi ugrást biztosít a meglévő gyógyszerek hatékonyabbá tételében, mellékhatásaik csökkentésében, adagolásuk egyszerűsítésében.

„A céghálózat jó példa arra, hogy áttörő innovatív technológiákból miként lehet sikeres vállalkozásokat felépíteni” – véli Heltovics Gábor. Náluk az innováció nem a piaci pozíció biztosítását, hanem a folyamatos fejlődést szolgálja, segítségével új piacokat építenek.
Dr. Darvas Ferenc szerint a következő komoly előrelépés a nanoformulák mezőgazdasági alkalmazá­sában várható, mert a környezeti terhelést ott lehet a legjelentősebben csökkenteni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka