A tudomány és az innováció szerepe az egészség megőrzésében

A hazai huszonévesek kétharmadának van a telefonján valamilyen egész­ség­gel, test­mozgással, étrenddel és kalóriák számlálásával kapcsolatos alkal­mazás – derül ki egy felmérésből, amelyet a Kantar közvélemény-kutató intézet végzett 499 húsz és harminc év közötti magyar fiatal bevonásával.


Ábrák forrása: Bayer Barometer 2022

A vízellátási válság és az egészség megőrzése állt a Bayer Barometer 2022 felmérés középpontjában, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 36 százaléka gondolja azt, hogy hamarosan kifogyunk az ivóvízből, 42 százalékuk szerint viszont ez csak később következik majd be. A vízhiány felelőseként saját magukat 49, az ipart pedig 30 száza­lékuk jelölte meg. A válaszadók mintegy 25 százaléka úgy látja, hogy a nagy­vállalatoknak és a politikusoknak is van felelősségük ebben. A fiatalok véleménye szerint a víz­ellátási válság leküzdése nemcsak a gyárak és a nagyvállalatok, hanem az összes politikus és mind­annyiunk feladata. A vízhiány napi szintű következményei közül leg­fájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják a felmérésben részt vevők, és a többségük szerint a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány. 37 százalékuk véli úgy, hogy a gazdálkodóknak szárazságtűrő növényfajokat, valamint új gazdálkodási technikákat és öntözőrendszereket kellene alkal­mazniuk. A válaszokból az is kiderült, hogy a víz­takarékosság jegyében fogmosás vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett inkább zuhanyoznak és ritkábban mosnak, ugyanakkor mind­össze csak a negyedük van meggyőződve arról, hogy víz­takarékossági törekvéseik növelik a rendelkezésre álló víz mennyiségét.

A felmérés másik fő témaköre az egészség­megőrzés volt. Kiderült, hogy a megkérdezett huszonévesek közel fele úgy vélekedik, hogy az egész­séges étrend, az elegendő alvás, a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesek legyenek. A válaszadók 47 százaléka értett egyet az­zal, hogy egészségügyi probléma esetén az orvossal való személyes találkozás a legjobb, bár bizonyos esetekben – például recept­felíráshoz vagy más szakorvoshoz történő beutaláshoz – elegendőnek tartják a távkonzultációt. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek fele egészség­ügyi szolgáltatóhoz fordul, ha egész­séggel kapcsolatos tanácsra vagy információra van szüksége.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a magyar fiatalok közel két­harmadának van a telefonján valamilyen egészséggel, testmozgással, étrenddel és a kalóriák számlálásával kapcsolatos alkalmazás. Több mint a felük meg is mutatja az ezekben az alkalmazásokban rögzített adatokat az orvosának. A felmérésben részt vevők egyharmada motiválónak tartja, hogy láthatja az egészséggel kapcsolatos paraméterek időbeli alakulását, és 47 százalékuknak vannak olyan idősebb családtagjaik, akik elektronikus eszközöket használnak az egész­ségük nyomon követésére, valamint arra, hogy emlékeztes­sék magukat például a gyógy­szereik bevételére vagy folyadék fogyasztására.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka