2016. december 2.

Szerző:
Petrik Márk ügyvezető igazgató

25 év helytállás a nukleáris és autóipari területeken

Az elkövetkező évtizedekben hazánkban jelentősen megnő a nukleáris ipari feladatok száma és volumene is, hiszen az üzemidő-hosszabbítás és az ahhoz kapcsolódó kihívások mellett az új blokkok építése, valamint a radioaktív hulladéktárolással kapcsolatos beruházások is folyamatosan és növekvő intenzitással jelentkeznek.


Döntő fontosságú, hogy Magyarország és a nukleáris iparnak szállító cégek hogyan képesek felkészülni a bővülő elvárásokkal együtt jelentkező kihívásokra. Számos külföldi példa és gyakorlat létezik a beszállítói lánc működtetésére és fejlesztésére. Ebben meghatározó szerepet kell vállalniuk az állami tulajdonú szakcégeknek, de ezek mellett a privát cégeknek is meg kell tenniük saját erőből is a szükséges fejlesztéseket és felkészülési lépéseket.

A Hepenix Kft. idén ünnepli fennállása 25. évfordulóját. Indulásakor szinte kizárólag az atomerőműnek szállított a cég, és döntően K+F feladatai voltak, így az első dekontamináló egyedi robotot 1993-ban fejlesztette cégünk. Keretet ad az elmúlt 25 évnek, hogy idén is átadunk az atomerőműnek egy dekontamináló robotot, ami egyben azt is jelképezi, hogy az atomerőmű üzemidő-hosszabbításakor figyelemmel kell lenni a szintén kiöregedő karbantartások során használt eszközök és berendezések utánpótlására is. Erre nemcsak a berendezések életkora ad okot – hiszen a jól megtervezett és kivitelezett berendezések, folyamatos és szakszerű karbantartás mellett, képesek 10-15 évig is megfelelő rendelkezésre állás és minőség mellett működni –, hanem egyrészt a gyártók termékváltásai miatt a beépített kereskedelmi alkatrészek cseréje nem megoldható; másrészt a folyamatos technikai fejlődés eredményeképpen a mai hasonló céllal épülő berendezések sok tekintetben jobban ki tudják szolgálni az atomerőmű személyzetét, többre és jobbra képesek, így hatékonyabbá tudják tenni a karbantartási munkákat.

A Hepenix Kft. folyamatos fejlődésének egyik alappillére az állandó önfejlesztés, és ez nem kizárólag a minőségirányítási rendszer és az általa generált területek jobbítását jelenti, hanem a belső tudásbázis gyarapítását, amellyel az évek során elérte a cég, hogy mind az autóiparban, mind a nukleáris iparban meghatározó piaci szereplő vevőinél globális beszállítói minősítéseket érjen el. Ezeknek a minősítéseknek nagy jelentőséget tulajdonítunk, hiszen azt mutatják, hogy tevékenységünk, folyamataink és termékeink minősége a legmagasabb elvárásoknak is megfelel. Így a Hepenix Kft. a nukleáris iparban ismert és elismert Areva-csoport minősített beszállítója lett, és kitartó munkával eljutott első megrendeléséig is, amelyet az Egyesült Államokba szállított, a vevő legnagyobb megelégedésére – igazi sikerprojektet zárhatott a cég. Folyamatosak a tárgyalások az Areva-csoport franciaországi, németországi és angliai részlegeivel is. Ugyanígy a Bosch és a Continental Automotive csoportoknak is globális beszállítója a cég.

A nukleáris és autóiparban szerzett tapasztalatok ötvözése a piacon egyedülálló képességek elsajátítását eredményezte. A nukleáris iparban megbízható és kipróbált technológiákat kell alkalmazni, melyek rendkívül alapos és körültekintő tervezést és előkészítést igényelnek, ezeket támogatják az autóipar elvárásainak teljesítéséhez szükséges gyorsan változó és legmodernebb innovatív technológiák alkalmazásával. A fenti képességek egy a piacon rendkívül ritkának számító alapot teremtenek a cégnek ahhoz, hogy a komplex megközelítést igénylő multidiszciplináris területeken is eredményes legyen. A nemzetközi gyakorlatban – például Nagy-Britannia Nukleáris Leszerelési Hatósága – már nyíltan támogatják az autóiparban kipróbált és bevált technológiák bevezetését a nukleáris ipar feladatainak megoldásaiban.

A Hepenix megkezdte önerőből a cég és szakemberei felkészítését az új kihívások teljesítésére!

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka