Zöld pénzügyek

A nemzetközi befektetésekhez kapcsolódó döntéseknél már egyre inkább beépítik a fenn­tarthatósági szempontokat. Ezért azoknak, akik nemzetközi befektetőket keresnek Magyarországon, fel kell készülniük az ESG- (Environment, Social, Governance) szempontok alapján is fenntartható vállalat kialakítására, derül ki a KPMG legutóbbi kutatásából.


A felmérés szerint a szakemberek csaknem háromnegyede már beépítette az ESG-szempontokat az M&A (merger and acquisition, vagyis összeolvadás és felvásárlás) menetrendjébe; a válaszadók 46 százaléka az ESG-kockázatokat gondolja az átvilágítás legfőbb okának, 19 százalékuk jelölte meg a befektetők által támasztott elvárásokat, 14 százalékuk szerint pedig a szabályozási követelményekre való fel­készülést. A felmérésben részt vevők több mint fele számolt be arról, hogy az ESG-átvilágítás lényeges kritikai megállapításai az ügyletek törléséhez vezettek, 42 százalékuk szerint vételárcsökkentést eredményeztek. A kutatás azt is megállapította, hogy a befektetők közel kétharmada akár jelentős felárat is fizetne az ESG prioritásainak megfelelően működő vállalatokért.

A felmérés elkészítői kétszáz amerikai ESG-szakembert kérdeztek meg, köztük vállalati befektetőket, pénzügyi befektetőket és fúziók finanszírozására specializálódott cégeket, mert bár Magyarországon még csak most készítik az első ESG-jelentéseiket a nagyvállalatok, a globális piacon már kifejezetten ESG-fókuszú átvilágítást végeznek cégek adásvételi ügyleteinél. Mindez azt jelzi, hogy a befektetők egyre inkább figyelnek a fenntarthatósági szempontokra.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka