Valamit tenni kell

Magyarországon 2015-ben 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett, ennek mindössze tíz százalékát gyűjtötték szelektíven. Holott a háztartásokban keletkező hulladékok nagy része alkalmas az újrahasznosításra.


Tavalyelőtt több mint 2,6 millió tonna kommunális hulladék keletkezett, ebből 2,2 millió tonna származott a lakosságtól, azonban csak 203 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven, áll a Központi Statisztikai Hivatal kimutatásában. Budapesten 2015-ben több mint 500 ezer tonna kommunális hulladékot és 66 ezer tonna, anyagfajtánként szétválogatott, azaz szelektív hulladékot gyűjtött be a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. A vegyesen begyűjtött hulladék 37,5 százalékban tartalmaz újrahasznosítható anyagokat, olvasható az FKF 2016-os, Válogassunk okosabban! című kiadványában. A Szelektálok.hu azt írja: bár az emberek 80-90 százaléka vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, valójában csak 15 százalékuk szelektálja a szemetet. Szelektíven gyűjthető a papír, a műanyag, a fém és az üveg. Ezek a mindennapi életünk során rendszeresen keletkeznek az otthonunkban, és nagy részük teljes mértékben újrahasznosítható, tehát ha odafigyelünk erre, máris sokat tettünk a környezetünkért.

Az egy évben keletkező kommunális hulladékok 13,4 százaléka papír: újság, kartondoboz, csomagolópapír, irodai papírhulladékok, szórólapok és reklámkiadványok, valamint papírpoharak. A kommunális hulladékok mintegy 3,5 százalékát teszik ki az üvegek és 1,8 százalékát a fémek. Itthon körülbelül 800-900 millió darab alumíniumdobozt használunk el egy évben, aminek kevesebb mint a felét hasznosítjuk újra, derül ki a Dobd be magad kampány adataiból. Műanyagok 13 százalékban találhatók a kommunális hulladékok között. Magyarországon 80 millió darab műanyag palack hulladék keletkezik évente.
Néhány tanács a hulladékok szelektív gyűjtésére:
szétválogatva gyűjtsük össze a különböző szeméttípusokat, és egy nagy adagban vigyük el a szelektív kukákhoz. Figyeljünk arra, hogy csak tiszta, és lehetőleg minél kisebb méretűre összegyűrt hulladékot dobjunk a gyűjtőkbe.


A Médiaunió Nem nehéz kampányának tavaly őszi szakaszában a környezetbarát hulladékkezelés mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy ideje lenne valamit kezdeni a feleslegessé vált holmikkal is. Ezek újrafelhasználásával sokat tehetünk azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen. Idővel rengeteg olyan holmi halmozódik fel a lakásokban, amire már nincs szükségünk, és legszívesebben megszabadulnánk tőle. A könnyebbik út, ha egyszerűen kidobjuk ezeket a kukába. Ugyanakkor van egy környezetkímélőbb módja is a felesleges dolgok eltüntetésének, amivel jelentősebb átalakítás nélkül újra használatba kerülhetnek. Ez történik a visszaváltható üvegekkel, a használt ruhákkal, az antikváriumba kerülő könyvekkel is. Megelőzésként ez az egyik leginkább környezettudatos tevékenység, írja a hasznosítsd.hu. Az újrahasználat jellemző a művészvilágban is, ahol sokan úgy jelenítik meg környezettudatos gondolkodásukat, hogy hulladékból készítenek például ruhákat. Vagyis mielőtt kidobnánk valamit, gondoljuk meg, hogy nem tudjuk-e megjavíttatni, továbbadni vagy másképpen hasznosítani, olvasható a Hulladékboltermek.hu honlapon.

Ha azonban mégsem akarjuk újrahasználni, átalakítani vagy továbbértékesíteni, oda lehet adni a feleslegessé vált holmikat jótékony szervezeteknek, adományboltoknak. Egyelőre itthon sajnos nincs olyan hálózat, amely összekapcsolná az újrafelhasználást hirdető kezdeményezéseket. Ilyenek a cserebörzék (könyvek, ruhák, antik holmik), az újrahasználattal foglalkozó kereskedések (hibás alkatrészek cseréje, javítóüzletek), az ipari szintű használatra előkészítés, a szervezett second hand vagy az adományboltok és az online használtcikk-kereskedések.
Néhány tipp: A megunt ruhadarabokat át lehet alakítani. A ház körül található maradékokból, hulladék anyagokból is lehet barkácsolni. Ha valami elromlott, kidobás helyett próbáljuk megjavíttatni. Elcserélhetjük valami hasznos dologra azt, amire már nincs szükségünk, vagy odaadhatjuk jótékony szervezeteknek.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka