Ősszel hazánkra figyel a nemzetközi innovációs ökoszisztéma

Egy héten át Magyarország kerül az innováció iránt érdeklődők figyelmének középpontjába. A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) szeptember végén rendezi meg első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel, a Hungary Innovation Weeket (HIW), amelynek keretében a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztémák főbb szereplőinek közreműködésével az aktuális trendekről, kérdésekről, jógyakorlatokról, valamint arról lesz szó, hogy miként növelhető a hazai és az európai innovációs teljesítmény, ami a gazdasági versenyképesség kulcsa.


A Hungary Innovation Week elsődleges célja, hogy szeptember 23. és 28. között összefogja a hazai rendezésű, de nemzetközi résztvevői körrel bíró innovációs rendezvényeket, és ezzel erősítse és nemzetközi szinten is láthatóbbá tegye a hazai kutatási és innovációs ökoszisztémát, továbbá olyan fórumot teremtsen, ahol a hazai és külföldi érintettek találkoznak, és megosztják tapasztalataikat, kapcsolatokat építenek.

Hungary Innovation WeekKép: Depositphotos/alphaspirit

A NIÜ által 2024 elején elindított Startup Kerekasztal egyeztetéssorozat keretében az ökoszisztéma-szereplők három témában jelezték, hogy szükségesnek tartják az állami segítséget: a folyamatos innovatív vállalkozói utánpótlás megalapozásában, a korai fázisú startupok finanszírozásában és az innovációs ökoszisztéma nemzetközi láthatóságának erősítésében. Ez utóbbi igény alapozta meg a HIW koncepcióját, és ebből fakadóan a szervező Nemzeti Innovációs Ügynökség – a terület meghatározó szereplőivel egyeztetve, az ő igényeikhez igazodva – dolgozza ki a hét eseményeit. A NIÜ partnerségi megállapodásokkal az innovációs ökoszisztéma mozgatórugóit, vagyis vállalkozásokat, szakmai szervezeteket, felsőoktatási intézményeket, kutatóhelyeket von be a megszervezésre kerülő rendezvényekbe.

Emellett az esemény egyik kiemelt eleme lesz a – szintén hagyományteremtő szándékkal elinduló – Hungary Innovation Summit nemzetközi konferencia, amelyet a NIÜ külföldi szakemberek bevonásával, ugyancsak az innováció témájának legégetőbb kérdéseit szem előtt tartva állít össze, hogy valóban értékes tudással gazdagodjanak az érdeklődők. „Úgy az innováció, mint a tudomány és kutatás nemzetközi műfaj, ezért fontos, hogy a hazai innovációs ökoszisztéma szereplői a nemzetközi partnerek számára is láthatóvá váljanak. Emiatt is tartjuk fontosnak a Hungary Innovation Week és a Hungary Innovation Summit megszervezését. Célunk, hogy gyümöl­csöző együttműködés alakuljon ki a hazai és a nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői között, és ennek a Nemzeti Innovációs Ügynökség a katalizátora. Ezért az érintettekkel közösen alakítjuk a rendezvény struktúráját, tematikáját” – emelte ki az esemény kapcsán Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója.

A HIW a tervek szerint több mint tíz helyszínen, több mint húsz partner bevonásával zajlik majd szeptember végén, és várhatóan a nemzetközi és hazai innovációs ökoszisztéma több ezer szereplőjét mozgatja majd meg. Az eddig megkötött együttműködési megállapodások alapján a HIW keretében tartja őszi rendezvényét a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA), a Tőkeportál, valamint az EduTech, de folyamatosan zajlanak az egyeztetések, így hétről hétre nő a csatlakozó szervezetek száma, és az érdeklődő szervezeteknek továbbra is lehetőségük van arra, hogy csatlakozzanak.•

Címlapkép: Depositphotos/alphaspirit


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka