Makacs tévhitek

A háztartási gépekkel kapcsolatos tévhiteknek járt utána országos kutatásában az LG Magyarország.


Az EcoLogic elnevezésű felmérés eredménye szerint tízből hat magyar elöblítve teszi be az edényeket a mosogatógépbe, holott egy karbantartott készülék szűrő­je képes felfogni az ételmaradékokat. Honfitársaink több mint fele szerint a hűtőszekrény rekeszei csak az elrendezést segítik. Azonban a Total No Frost rend­sze­rű hűtők páramentes környezetében idő előtt ki­szá­rad­­hat­­nak az ott tárolt zöldségek, gyümölcsök, a kor­sze­rű hű­tő­szekrény speciális tárolórekeszei viszont se­gí­­t­e­­nek az élelmiszerek frissességének megőrzésében.

A ma­­gya­­rok több mint harmada szerint csak telepakolt mo­só­gépet érdemes elindítani, mert ezzel energiát spó­rol­hat­nak meg, miközben a mai korszerű készülékek között sok­ban ta­lál­ható úgynevezett súlydiagnosztika, amely a ruha­töltet mennyi­ségéhez igazítja a mosási program hosszát és a fel­hasz­nált víz mennyiségét.

A magyarok több mint ne­gye­de vallja, hogy minél hidegebb a hűtőszekrény belső hőmérséklete, annál tovább eltarthatók benne az ételek. Ez igaz a mély­hűtőre, de a hűtőszekrényre csak részben, mert nincs egyenes összefüg­gés a hidegebb hőmérséklet és az eltarthatóság között. A frissesség megőrzé­se szempontjából fontosabb, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon.

A kézi mosogatás a magyarok negyede szerint víztakarékosabb a gépinél. Ezzel szemben, amíg ezek a készülékek takarékos üzemmódban kilenc liter vizet használnak el egy ciklus alatt, addig kézi mosogatáskor három perc alatt folyatunk el ennyit. Magasabb hőfokú mosás, egyenlő tisztább ruha – állítja a magyarok közel negyede. Holott a mai mosószerek már 30-40 fokon is hatékonyak, és a ruhák bizonyos baktériumoktól való megtisztításához inkább gőzfunkciós készüléket érdemes választani.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka