Magyarok a techvilág legnagyobb seregszemléjén

Hosszú évek óta a Las Vegas-i Consumer Electronics Show, a CES kínálja a legátfogóbb képet arról, merre is tart a mindennapi életünket meghatározó fogyasztói technológia, melyek a legújabb trendek, termékek és vívmányok. Idén három magyar, korai fázisú vállalkozás mutatkozhatott be a tengerentúli seregszemlén a Magyar Nemzeti Kereskedőház InnoTrade programja révén.


Jubileumi év

Az idén ötvenéves Consumer Electronics Show a világ legnagyobb fogyasztói technológiai kiállítása, mely január 5. és 8. között 3800 kiállító és közel 200 ezer szakmai érdeklődő részvételével zajlott. Érdekesség, hogy az 1967-es seregszemlén csupán 117 kiállító mutatta be fejlesztéseit, többnyire tranzisztoros rádiókat és katódsugaras tévéket. Ezúttal a CES-en minden meghatározó technológiai trenddel találkozhattunk, idén a rendezvény elsősorban az 5G technológia, az önvezető autók, az okosváros megoldások, a kiterjesztett és virtuális valóság, a robotika, valamint a mesterséges intelligencia témái köré épült. A világ legjelentősebb technológiai fesztiválján a Magyar Nemzeti Kereskedőház InnoTrade startup programja keretében három hazai innovatív vállalkozás mutatkozott be.

Magyar részvétel

Két nappal a CES előtt, január 3. és 4. között a részt vevő magyar startupoknak lehetőségük nyílt a European American Enterprise Council által szer­vezett MatchFest eseményen való részvételre is, melyen Business to Business, azaz üzlettől üzletig tárgyalásokat folytathattak befektetőkkel, forgalmazókkal, kiskereskedőkkel.

Az Apple eszközökhöz komplett kiegészítőt gyártó DoBox csapata már nemzetközi sikereket is elért, közösségi finanszírozási kampány keretében nemrégiben közel 90 ezer dollárt (több mint 26 millió forintot) kalapoztak össze a Kickstarteren. A piacon teljesen egyedi megoldást nyújtó kütyüvel könnyedén köthetők össze a különböző Apple készülékek más, külső eszközökkel, például televízióval, monitorral, zenelejátszóval.

A DoBox csapatából Molnár Máté és Duli Gábor

A Sybrillo GoPro akciókamerákhoz fejlesztett távirányítású stabilizátort, amelynek alkalmazásával bárki professzionális minőségű videofelvételeket készíthet. A Sybrillo szintén már egy sikeres nemzetközi pénzgyűjtő kampánnyal a háta mögött utazott Las Vegasba, a csapat ugyancsak a Kickstarteren kapott közel 150 ezer dollár (több mint 42 millió forint) fejlesztési forrást.

A Sybrillo GoPro akciókamerákhoz fejlesztett távirányítású stabilizátora

A harmadik csapat a Chameleon pedig olyan átfogó okos otthon platformot fejlesztett ki, amely kompatibilis a legtöbb gyártó különböző smart home eszközeivel, így egységes irányító központként szolgál a felhasználóknak. A rendszer képes egyebek között a fűtés, a hűtés, a világítás, a biztonsági rendszer, a szórakoztatóelektronika, az árnyékolás vagy az öntözés vezérlésére is.

A Chame­leon pultja a CES-en

A seregszemlén jelen volt egy negyedik magyar vállalkozás is, a GPS Tuner, amely már évek óta állandó résztvevője a szakkiállításnak. A korábban kerékpáros navigációs rendszerével jelentős nemzetközi sikereket elérő cég fő terméke az elektromos kerékpárokhoz készített komplex fedélzetiszámítógép-alkalmazás.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka