Magyar fejlesztésű hangszer-innováció

A tuba feltalálása óta nem történt akkora előrelépés a hangszer fejlődésében, mint amekkorát Szentpáli Roland és Juhász Zoltán hangszer-innovációja jelenthet. A kifejlesztett mechanika ugyanis lehetővé teszi, hogy a muzsikusok állva játsszanak a hangszeren, és szabadon mozogjanak a színpadon.


A tuba 1835-ös szabadalmaztatása óta csupán a billentyűrendszerét fejlesztették, valamint a mérete nőtt, hogy minél nagyobbat szóljon. A súlyánál és tartási pozíciójánál fogva azonban csak ülve lehet rajta játszani.
Szentpáli Roland tubaművész-zeneszerző ötletei alapján Juhász Zoltán aranykoszorús hangszerkészítő mester gyártott egy új bil­lentyű­­rendszert, amellyel úgy reformálja meg a hangszer tartási pozícióját, hogy állva is lehet játszani rajta. A most kifejlesztett új alkatrész utólag is installálható bármely ilyen rendszerű hangszerre.

Az innováció segítségével a zenésznek csak minimálisan kell ba­lanszíroz­nia a hangszert, miközben szabadon mozoghat a szín­pa­don. Tökéletesen látja a karmestert, a hangszer tölcsére minimálisan sem takarja el az arcát, mindeközben a tuba a közönség felé néz játék közben.

Az új átfordító mechanika gyártása itthon, magyar cég által való­sul meg, az alkatrész installációját a Meinl Weston 2250 típusú tubára világszerte bármely hangszerjavító szakember el tudja majd végezni, a rögzítés és a márkánként minimálisan eltérő méretek miatt minden más tuba esetében az adott modellhez kell igazítani.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka