2012. január 3.

Szerző:
B. Szabó Edina

Legenda + újdonság = Lenovo

Bár a világ negyedik legnagyobb, személyi számítógépgyártással is foglalkozó vállalata, a Lenovo név még mindig ismeretlenül cseng sokak fülében. Aki azonban figyelemmel kíséri a kínai gyártó termékeit – például a Think… sorozatot –, pontosan tudja, hogy legalább tíz éve Európában sem hagyhatjuk figyelmen kívül új megoldásaikat.


A PC, mobil és mobil számítógépeket kifinomult stílusban piacra dobó cég legújabb asztali gép verziója egyszerűen gulliveri magasságba emeli a PC dizájnt. Vagy mélységbe, hirtelen nehéz eldönteni, hiszen az ideaCenter családba tartozó Lenovo Q180 állítólag a világ legkisebb asztali számítógépe.

Ha a külcsínt vesszük alapul, egészen biztosan megkedvelteti magát az asztaluk képét prezentációs eszközként is tekintő vállalatvezetőkkel, az íróasztalon folyamatosan egyéb kiegészítőkkel küzdő kollégákkal vagy az otthonukban komplett multimédiát észrevétlenné tevőkkel.

Kívül letisztult, az alapcenter mindössze 22 milliméter vastag – külső optikai lejátszó nélkül 155 × 192 × 22 milliméter –, a kellő számú és minőségű külső portok pedig egy előlap takarásában kapnak helyet. Ezek: négy darab USB 2.0-s port, két darab USB 3.0-s csatlakozó meg egy „8 in 1” memóriakártya-olvasó. A videokimenetek között D-Sub és HDMI portokat is találunk, és persze az optikai audiokimenet sem hiányzik. „Mindezt” egy megfelelően össze­hangolt kivitelben, a PC-vel érkező asztali állványra helyezhetjük.

Ha beljebb nézünk, megtaláljuk az összes szükséges kiszolgáló technológiát, amely már Cedar Trail platformos Intel Atom sorozatú processzorra támaszkodik. E mellé maximum 4 GB DDR3-as rendszermemória jár, az adatok tárolásáról a 128 GB-os SSD meghajtó vagy egy 750 GB-os mobil merevlemez gondoskodhat, még mindig gyárilag.

Ha nem vagyunk elégedettek az Intel Atom processzor beépített IGP video­vezérléssel, némi felárért akár Radeon HD 6450A típusú, 512 MB-nyi rendszermemóriával ellátott videokártyát is kérhetünk a termékhez.
A kiegészítők sorában akad 7.1 csatornás HD audiovezérlő, 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter és még Gigabites Ethernet vezérlő is. Ha nem fontos a 22 milliméteres vastagság, DVD-íróval és Blu-ray meghajtóval is elérhető a konfiguráció, ezzel máris 4,4 milliméter lesz a vastagság, ha egymás mellé tesszük őket…

Bár az alapcsomag tartalmaz egy billentyűzetet és egy USB-s egeret, a fotón látható vezeték nélküli billentyűzet mégis első számú vonzerő lehet: a HDTV-hez vagy monitorhoz kapcsolva, távirányítóval mozoghatunk csatlakoztatott készülékünk agyában. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka