2012. február 5.

Szerző:
Tóth Pál főosztályvezető, Paksi Atomerőmű Zrt.

Környezetállósági minősítés a Paksi Atomerőműben

Az atomerőmű villamos és irányítástechnikai berendezései, készülékei, kábelei és hermetikus kábelátvezetői szerves alapanyagból készült alkatrészeket, szigetelőanyagokat is tartalmaznak. Ezekre az anyagokra jellemző, hogy a hosszú idejű üzemeltetés során öregszenek, mechanikai és villamos tulajdonságaik romlanak. Ebben a tekintetben a figyelembe veendő igénybevételek általában a magas normál üzemi hőmérséklet, illetve a sugárzás. VVER–440 típusú atomerőművekben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a hőmérsékletből származó terhelés a jelentősebb.


Egy esetleges csőtörés hatására a környezetbe kikerülő magas hőmérsékletű közeg – általában hűtővíz – következtében a környezetben megnő a hőmérséklet, a páratartalom és a nyomás, illetve primerköri csőtörés esetén nagyobb mértékű sugárzás is kialakulhat. Ez további igénybevételt jelenthet a berendezésekre nézve.
A berendezések, készülékek környezetállósági minősítésének célja, hogy igazolja: azon biztonsági funkcióval rendelkező berendezések, amelyeknek egy üzemzavar során működőképesnek kell maradniuk, szükséges mechanikai és villamos tulajdonságaikat még a tervezett élettartamuk végén bekövetkező üzemzavar hatására előálló barátságtalan környezetben is megőrzik, és biztonsági funkciójukat képesek ellátni.

Gyorszáró vezérlők előkészítése teszteléshez

Jóllehet a Paksi Atomerőmű létesítésekor nem volt követelmény a környezetállóság dokumentált igazolása, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy az erőmű tervezői figyelembe vették a környezeti igénybevételeket, és ahol magasabb normál üzemi környezeti igénybevétel áll fenn, illetve üzemzavar esetén a környezeti paraméterek jelentősen romolhatnak, ott fokozottan ellenálló szigetelőanyagokat alkalmaztak.

A Nukleáris Biztonsági Szabályzatokban időközben megjelent korszerű atomerőművi tervezési követelményeknek megfelelően a Paksi Atomerőmű az Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatok keretében felmérte a berendezések környezetállósági minősítettségének helyzetét, és meghatározta azokat a feladatokat, amelyek a megfelelőség dokumentált igazolásához szükségesek.

Távadók előkészítése minősítésre

Az üzemidő-hosszabbítás engedélyeztetésének előkészítése újabb feladatokat jelentett e téren, hiszen a minősítést a lehetséges esetekben most már ötvenéves üzemidőre, azaz ötven év normál üzemi öregedését modellezve kellett elvégezni. Természetesen nem lehet minden villamos és irányítástechnikai készüléket ötven évre minősíteni. Egyes
– főként elektronikus, digitális – eszközök szokásos tervezett élettartama ötven évnél kevesebb, az elhasználódás, amortizáció következ­tében ezeket rövidebb ideig használják. Azonban ezek esetében is fel kell mérni, hogy mennyi ideig képesek funkciójukat ellátni, és élettartamuk lejárta előtt gondoskodni kell cseréjükről, rekonstrukciójukról.

A minősítés többlépcsős folyamat, melynek során az alábbi főbb tevékenységek képezték a feladat műszaki tartalmát:

  • Az érintett berendezések minősítést érintő konstrukciós adatainak és az üzemi, valamint az üzemzavari környezeti paramétereinek meghatározása.
  • A normál üzemi paraméterek meghatározása a kezelhető primerköri és a szekunderköri helyiségekben levő helyszíni mérések felhasználásával, a nem kezelhető helyiségekben a kiépített és a korábbi években ideiglenesen, egy-egy kampányra telepített hőmérséklet- és dózisérzékelők adatai alapján.
  • Az üzemzavari környezeti paraméterek meghatározása környezeti paraméterszámításokkal, figyelembe véve a teljesítménynövelés hatásait is.
  • A kezdeti eseményekben érintett berendezésekre azoknak a környezeti viszonyoknak (hőmérséklet, nyomás, páratartalom, sugárzás, az üzemzavari igénybevétel időtartama) a meghatározása, amelyek elviselésére a berendezéseket minősíteni kell.
  • Barátságtalan környezetben levő berendezések üzemzavari funkcióteljesítése szükségességének vizsgálata.
  • A minősítéssel kezelendő berendezések minősítési csomagba sorolása barátságos (normál üzemi), illetve a barátságtalan (üzemzavari) környezeti körülmények, a típusok azonossága/hasonlósága és az üzemzavari funkció vizsgálata alapján.
  • A barátságos környezetű csoportok minősítésének dokumentálása az üzemi körülmények alapján.
  • A barátságtalan környezetű csoportok minősítése szabványos laboratóriumi minősítő vizsgálatokkal, amennyiben a funkcióelemzések a funkció teljesítésének szükségességét igazolták.
  • A biztonsági funkcióval rendelkező villamos és irányítástechnikai berendezések minősítési dokumentációjának összeállítása az erőmű központi műszaki adatbázisában.
Tolózár motor előkészítése teszteléshez

Az erőmű a berendezések környezetállósági minősítettségének aktuális állapotát az üzemidő-hosszabbítás engedélyeztetésének előkészítése során ennek megfelelően ismételten felmérte, és elvégeztette azokat a biztonsági elemzéseket, laboratóriumi teszteléseket, amelyek igazolják a villamos és irányítástechnikai eszközök ötven évre szóló alkalmasságát.

Kábel előkészítése üzemzavari teszteléshez

213 berendezés és készülékcsoport, 46 kábel típuscsalád csoport és hét hermetikus kábelátvezető típuscsalád csoport minősítését végeztük el. Néhány esetben a laboratóriumi minősítő vizsgálatok még folyamatban vannak, mivel az élettartam végéig történő mesterséges termikus öregítés hosszabb időt vesz igénybe. Azonban ezek esetében is a minősítés 2012. június végéig befejeződik. Ugyancsak dokumentáltuk, hogy mely berendezés- és készüléktípusok esetében jár le a tervezett élettartam az erőmű ötvenéves tervezett üzemidejét megelőzően, így ezek ütemezett cseréje időben elvégezhető.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka