Az ÉMÁSZ 125. születésnapja

Az ÉMÁSZ idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját: 1894-ben gyulladtak fel a villanyvilágítás első fényei Észak-Magyar­országon. Azóta az ÉMÁSZ folyamatosan biztosítja a villamosenergia-ellátást az igen eltérő és változó politikai, gazdasági és piaci körülmények között. Egy dolog azonban soha nem változott: az ÉMÁSZ célja, hogy a régió és annak fogyasztói számára megbízható villamos­energia- és földgázszolgáltatást és ehhez kapcsolódó innovatív szolgáltatásokat nyújtson.


Az utóbbi években a társaság sikeresen végrehajtotta azt az átalakulást, melynek eredményeként egy hagyományos energiaszolgáltató vállalatból Magyarország egyik legnagyobb infrastruktúra- és energiaszolgáltatója lett. Üzleti portfóliójuk már magában foglalja a villamosenergia-elosztói hálózat üzemeltetését és az egyetemes szolgáltatást, a villamos energia és gáz versenypiaci értékesítését, az elektromos mobilitást, a decentralizált energiamegoldásokat, a közvilágítást éppúgy, mint az energia- és hálózatközeli megoldásokat.

Az ÉMÁSZ aktív szerepet vállal a régió környezetének és kulturális értékeinek védelmében, szem előtt tartva, hogy az energia­szolgáltatás érinti az ország legcsodálatosabb helyszíneit, így a To­kaji borvidéket, Egert vagy Sárospatakot. Fontos számukra az építészeti műemlékek és értékek megőrzése is: egyebek között a tár­saság biztosítja Miskolc belvárosa, a Diósgyőri vár és az Avasi kilátó megvilágítását.

Nagy hangsúlyt fektetnek a madárvédelemre is. A Bükki Nemzeti Parkkal együttműködve légvezetékeiket földkábelekkel váltják ki. Aláírták a madarak védelméről szóló Akadálymentes Égbolt Megállapodást. A természet biztosította tiszta energiát hasznosítva működtetik a Gibárti és Felsődobszai Vízerőműveket.

Az ÉMÁSZ május 21-én tartotta születésnapi ünnepségét, a társaság 125 éves múltja előtt tisztelegtek. Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ Igazgatóságának elnöke, Kaderják Péter államtitkár, Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere és Steiner Attila, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára közötti panelbeszélgetésen megerősítették a társaság, Miskolc és a régió közötti partneri kapcsolatot. Az ünnep alkalmából szervezett kiállításon bemutatták alaptevékenységeiken kívül az energia- és hálózatközeli termékeiket.

 A társaság 2012-ben helyezte üzembe Miskolcon az első elektromosautó-töltőt. A program részeként új okososzlopot is átadtak a társaság adományaként a Bartók Béla téren, ezzel újabb lépést tettek az elektromosautó-töltők hálózatának bővítése érdekében.

Jövőorientált projektként az ÉMÁSZ bejelentette, hogy létre kíván hozni Miskolcon egy napenergiával működtetett autóbeállót, kiegészítve további elektromosautó-töltőkkel. Ennek megvalósítása 2019-ben kezdődik. A szakmai szervezetekkel együttműködve a villanyszerelők szakmai képzésének megújításáért idén átadják új oktatóközpontjukat, ahol egyidejűleg 16 főt tudnak oktatni a társaság normáinak megfelelően.

Dr. Marie-Theres Thiell

A rendezvényen dr. Marie-Theres Thiell hangsúlyozta: „Meggyőződésem, hogy a mai nap az ÉMÁSZ életében igen emlékezetes születésnap, amelyen részt vettek a legfontosabb érdekcsoportok és partnerek annak érdekében, hogy osztozzanak lelkesedésünkben, melyet a jövő energiavilágába történő belépés jelent. A ki­állításunk bemutatja az ÉMÁSZ hozzájárulását Magyarország energiagazdálkodási és gazdasági stratégiájának sikeréhez. Remélem, hogy a látogatók most megértik, miként járulunk hozzá kemény és elkötelezett munkánkkal a jövő energiatérképéhez.”


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka