2020. április: jegyzet, it, mérés, bionika, biokémia, egyetem, adatbányászat, folyamatmodellezés, neutronkutatás, biológia, fizika, nanotechnológia, atomenergia, űrtevékenység, lézer, tudomány, geokémia, geológia, régészet, közlekedés, építés, innováció, okostechnológia, egészségipar, agrárium, mikroszkópia, automatizálás, diagnosztika, meteorológia, környezetvédelem, vízgazdálkodás, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, megújuló energia
Portré Portré

Kilépés a komfort­zónából

„Mérési adatokból olyan modelleket hozunk létre, amelyek leírnak technológiai vagy természetes folyamatokat. Segítik ezek megértését, illetve e folya­­matok szabályozására is alkalmasak lehetnek” – nyilatkozta magazinunknak Szederkényi Gábor mérnök-informatikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora, akit Varga István közlekedés­mérnök ajánlott. Az egyetemi tanár számára a kutatás hobbi, de jut idő a szépirodalomra is; magyar szerzők művei mellett a 20. századi latin-amerikai regényeket és novellákat kedveli.
Tudomány Tudomány

Magyar kutatók európai színtéren

A társadalmi és természettudományi területek magyar kutatói jelenleg tizenhét európai kutatási intézményben, jellemzően Nyugat-Európában vehetik igénybe a kutatási infrastruktúrát – hangzott el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) háttérbeszélgetésén. Szabó István tudományos és nemzetközi elnökhelyettes egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kutatók az elmúlt években számos programon keresztül kaptak segítséget nemzetközi kutatásaik megvalósításához.

Mi köze a geokémiának a Seuso-kincsekhez és a klímakutatáshoz?

Zöld Zöld

Meteorológia – a kezdetektől napjainkig

Az időjárási folyamatok megértésében és az előrejelzések pontosabbá tételében is meghatározó szerepet játszik a technológiai fejlődés.
IT IT

Forró helyzet

A digitalizáció következtében az elmúlt években radikálisan megemelkedett az adattermelés mértéke világszerte, a nap 24 órájában működő adatközpontok azonban nagy energiaigényűek és rengeteg hőt termelnek.
 • Inno-tér

  Pályázat mérnökök és mérnök hallgatók részére

  A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest Design Kihívás címmel írt ki pályázatot mérnökhallgatók és gyakorló mérnökök számára, amelyben a feladat egy vasúti fékkonzol optimálása.
 • Inno-tér

  MFD 2020 pályázat – meghosszabbítva

  A Magyar Formatervezési Díj 2020 pályázati felhívást a járványügyi helyzet okán hosszabb benyújtási határidővel és egyszerűsített benyújtási folyamattal hirdetik meg a szervezők.
 • Inno-tér

  Online csalók új fegyvere

  Több száz milliós nagyságrendben küldenek ki nap mint nap kéretlen tartalmakat a koronavírus kapcsán az online bűnözők. Repertoárjuk széles, malware és phishing e-mailek mellett a járványra építő spam üzenetekkel is bombázzák a mail­box­tulajdonosokat.
 • Inno-tér

  Életbiztosítás online

  A koronavírus-járvány miatt újabb digitális megoldással lépett piacra a Generali Biztosító, mely teljesen online térbe helyezte a megtakarításos életbiztosítások kötésének folyamatát.
 • Inno-tér

  Ausztrália megadóztatná a techóriásokat

  Az ausztrál kormány a techvilág legna­gyobb szereplőit, többek között a Google-t és a Face­bookot is arra akarja rákényszeríteni, hogy fizessen a felületein megjelenő, sajtó­orgánumok­ból átvett hírtartalmakért. Korábban Franciaország és Spanyolország is megkísérelte ugyanezt, ám eredménytelenül.
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

Innotéka