2018. január–február: jegyzet, orvostudomány, portré, lézer, innováció, tudomány, mikroszkópia, atomenergia, energiagazdálkodás, startup, agrárium, zöldkörnyezet, genomika, fenntarthatóság, kiállítás/konferencia, robotika, it
Portré Portré

A beteg a legfontosabb

Negyedszázada mindenki rettegett a ráktól, egyenlőségjelet tett a daganat és a halál közé. Mára sikerült megértetni az emberekkel, hogy ez nem így van: a rák harmadát megfelelő életmóddal elkerülhetjük – nyilatkozta magazinunknak Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, akit előző nyilatkozónk, Nagy Péter ajánlott. Az egyetemi tanár szerint Isten léte mellett szól minden, és semmi sem szól ellene.
Tudomány Tudomány

Az nem pályázat, ahol mindenki nyer

A szegedi lézerközponttal egy eddig nem látott méretű, világszínvonalú, nemzetközi összehasonlításban egyedülálló kutatási infrastruktúrával gazdagodik hazánk – nyilatkozta magazinunknak Pálinkás József akadémikus, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke, akinek meggyőződése, hogy a nemzeti és az uniós források összehangolt, egymást kiegészítő felhasználásával hatékonnyá tehető a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszer uniós és tagállami szinten.
Zöld Zöld

Tedejen robban a „zöld bomba”?

A lucerna a takarmányok királynője – így tartották már Dél-Amerika meghódítói is, hiszen...

Még nyitott kérdés a génszerkesztés

Energiatudatosság és stratégiai tervezés az önkormányzatoknál

IT IT

CES2018

A Las Vegasban január elején – immár 51. alkalommal – megrendezett kiállítás a világ első számú technológiai seregszemléje, amelynek keretében bolygónk...

Applikációk a mesterséges intelligencia árnyékában

 • Inno-tér

  Tanuljuk az önmérsékletet

  Mérsékeltebb hulladéktermeléssel, illetve tudatosabb újrahasznosí­tással mindannyian sokat tehet­nénk a bolygónkért.
 • Inno-tér

  Az erdei élővilág csodája

  Az erdők a szárazföldi élet több mint nyolcvan százalékának adnak otthont, éppen ezért a biológiai sokféleség megőrzésében játszott szerepük felbecsülhetetlen.
 • Inno-tér

  Reflektorfényben a vidra

  Az Év Emlőse díjat idén először egy vízhez kötött életmódú ragadozó, a hazánkban őshonos vidra nyerte el, ami ráirányítja a figyelmet a vizes élőhelyek védelmének fontosságára is.
 • Inno-tér

  Fiú vagy lány?

  Az apának csak fiútestvére volt, az anyá­nak csak lánytestvére. Házassá­gukból fiú és lány is született. De miért látna meg a nap­világot az egyik család­ban több lány, míg máshol több fiú?
 • Inno-tér

  Tudós nőket díjaztak

  Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal ismerték el Kóspál Ágnes, Novák-Gselmann Eszter és Némethné Pethes Ildikó munkásságát a Magyar Tudományos Akadémián.
Innotéka