Energiatudatosság és stratégiai tervezés az önkormányzatoknál

Napjainkban egyre több önkormányzat fordít figyelmet a fenntartható települési energiagazdálkodásra, és ismeri fel a stratégiai tervezés jelentőségét. Az energiatudatosság és fenntarthatóság nemcsak költségmegtakarítást eredményez, de hozzájárul egy élhetőbb környezet kialakításához is.


Az energiatakarékosságot, a meg­újuló energiaforrások használatát és az üvegházhatást okozó gázok csökkentését az Európai Unió is prioritásként kezeli. Az Európai Bizottság 2008-ban indította útjára a Polgármesterek Szövetsége kezdeményezést, mely 2015-ben új célkitűzéseket vállalt, és Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségeként működik tovább. A szövetség­hez a legelkötelezettebb helyi önkormányzatok önkéntesen csatlakozhatnak. A csatlakozó települések vállalják, hogy teljesítik az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit, a területükön gyorsítják a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és a klímaváltozás hatásainak mérséklése, valamint az ahhoz való alkalmazkodás érdekében intézkedéseket foganatosítanak. (A szövetségnek jelenleg 40 aláírója van Magyarország­ról: olyan önkormányzatok, amelyek vál­lalták, hogy elkészítik Fenntartható Energia Akciótervüket.)

Minden ország érdeke, hogy a területén minél több önkormányzat kezdjen tudatos tervezésbe, és olyan tevékenységeket és fejlesztéseket valósítson meg, amelyekkel az éghajlatváltozás hatásai mérsékelhetőek.

A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség 2016-tól részt vesz egy hat országból, összesen nyolc részt vevő partner által életre hívott Empowering című projekt megvalósításában. (A projek­tet az EU Horizon2020 Programja keretében finanszírozzák.) Az együttműködés kapcsán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 11 tele­pülés kap szakmai segítséget a tudatos tervezéshez és a Fenntartható Energia Akciótervük kidolgozásához a BORA 94 Non­profit Kft. által. A csatlakozó önkormányzatok különböző kapacitásépítést célzó tevékenységekben és tanulmányutakon vesznek részt, és közösen alakítanak ki egy regionális energia-jövőképet 2050-ig.

A települések akciótervének elkészítése helyzetértékeléssel kezdődik. Az önkormányzatok felmérik a település energiafelhasználását egy adott, úgynevezett bázisévre vonatkozóan. Ebből összeállítható egy kiindulási szén-dioxid-kibocsátási jegyzék, amely rámutat azokra a szektorokra, amelyekre az önkormányzatnak különös figyelmet kell fordítania. Ezután kell meghatározni a szükséges energiahatékonysági intézkedéseket és a különböző megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozó elképzeléseket, valamint az ezek megvalósításához szükséges finanszírozást is. A 2014 és 2020 közötti időszakban Magyarországon az energetikai fejlesztéseket az alábbi operatív programok támogatják: Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), illetve a Vidékfejlesztési Program (VP).

Az akciótervek készítését 2018 februárjától induló workshopok és bárki számára elérhető webináriumok, azaz webes szemináriumok is támogatják. A rendezvényeket az alábbi témákban tartják meg: integrált energia, szemléletformálás, innovatív finan­szírozási megoldások, klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, Fenntartható Energia- és Klí­ma Akcióterv készítése lépésről lépésre.
(Bővebb információ az Empowering projekt honlapján és a BORA 94 honlapján.)•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka