2012. november 6.

Szerző:
S. K.

KÖVET Egyesület • kovet.hu

Őszi díjeső környezetvédelemért

Nehéz jósolni, különösen, ha a jövőről van szó – tartja a népi bölcsesség. A KÖVET Egyesület október 17-én a Hotel Gellértben 17. alkalommal megrendezett Vállalkozás 2020 című konferenciájának – melynek lapunk médiatámogatója volt – előadói és résztvevői mégis elmondták gondolataikat arról, hogy várhatóan milyen lesz a világ és Magyarország 2020-ban. A konferencia fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Cséfalvay Zoltán gazdaságért felelős államtitkár volt.


Az eszmecserét díjátadó ünnepség és gálavacsora követte, ahol a környezetvédelem legsikeresebb beruházásait, fejlesztéseit, valamint egy szakember a vállalati működés és a fenntarthatóság határterületén kiemelkedő életművét díjazták.
A környezeti megtakarítások bajnokait a KÖVET „Ablakon bedobott pénz” programja keretében immár 10. alkalommal jutalmazták. Az egyesület az elmúlt évtized során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő környezetvédelmi fejlesztését gyűjtötte össze, melyek révén a cégek összesen 27,47 milliárd forintot takarítottak meg.

A Környezeti Megtakarítás Díj nyertesei

A KÖVET egyik legsikeresebb kezdeményezése, az „Ablakon bedobott pénz” program 2002-ben indult azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a környezet védelme nem viszi, hanem éppenséggel hozza a pénzt. Sikerét igazolja az idei pályázat is, amelyre 11 vállalat 48 in­téz­­kedést nyújtott be, amelyek összesen 1,6 mil­­liárd forint megtakarítást eredményeztek.
Az idei pályázók névsora: Állami Autópálya Kezelő Zrt., Audi Hungaria Motor Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., IKEA Lakberendezési Kft., KELER Zrt., Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., Mol Nyrt., Sanofi-Aventis/Chinoin Zrt., Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt., Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.

A beruházást nem igénylő intézkedések között a leghatékonyabbnak a Mol Dunai Finomítójának egy intézkedése bizonyult. Az energiafaló aromásalapanyag-desztilláló kolonna működési paramétereinek módosításával már a fejlesztés első fázisában 84-85 ezer GJ-nak megfelelő földgázt és 4,5 kilotonna szén-dioxidot takarítottak meg.

A három éven belül megtérülő beruházások kategóriájában a Dreher Sörgyárak sarjúgőz-veszteségének évi 300 GJ-os meg­takarítását – ezzel 9200 m3 földgázt spóroltak – díjazták.

A három éven túl megtérülő fejlesztések közül a Chinoin beruházását ítélték a legjobbnak. A gyártáshoz felhasznált tisztított víz reverz ozmózis rendszerű előállításának modernizálásával veszélyes anyagokat (sósavat és nátrium-hidroxidot) váltanak ki, és 20 ezer m3 vizet takarítanak meg.

Energia Menedzsment különdíjat kapott az Audi Hungaria Motor Kft. hővisszanyerés-fejlesztése, míg az Irodai Zöld Megtakarítás különdíját a KELER Zrt. érdemelte ki központi nyomtatás projektjével, amely 30 százalékkal csökkentette a papírfelhasználást.

A díjakat dr. Georg Winter, a környezettudatos vállalatirányítás úttörője adta át. A díjazottak továbbjuthatnak az Európai Unió „Európai Üzleti Díj a Környezetért” elnevezésű versenyére. A benevezett intézkedések bekerültek az Ablakon Bedobott Pénz 10. című esettanulmány kötetbe és az ablakonbedobottpenz.hu honlapon található adatbázisba.

Dr. Deb­reczeny István a Dr. Georg Winter- élet­mű­díj­jal

Az ugyancsak a KÖVET Egyesület által odaítélt Dr. Georg Winter-életműdíjat dr. Tóth Gergely, az egyesület főtitkára nyújtotta át dr. Debreczeny Istvánnak – az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Szakbizottság elnökének, a Hamburger Hungária Kft. szaktanácsadójának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Corvinus Egyetem címzetes docensének –, aki vegyészmérnökként a Soproni Sörgyárban kezdett dolgozni 1962-ben, ahol két évvel később főmérnök lett. Ott is és későbbi tisztségeiben, a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatójaként, a CSAOSZ alapító elnökeként, majd társelnökeként, a Dunapack Zrt. szakmai igazgatójaként, valamint az Országos Környezetvédelmi Tanács alelnökeként is sokat tett a környezetvédelemért. 1995-ben részt vett a KÖVET Egyesület megalapításában. Munkáját Eötvös Loránd szakmai díjjal, Szakmáért életműdíjjal és Minőségért díjjal ismerték el.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
Címkék

Innotéka