2012. november 6.

Szerző:
S. K.

KÖVET Egyesület • kovet.hu

Őszi díjeső környezetvédelemért

Nehéz jósolni, különösen, ha a jövőről van szó – tartja a népi bölcsesség. A KÖVET Egyesület október 17-én a Hotel Gellértben 17. alkalommal megrendezett Vállalkozás 2020 című konferenciájának – melynek lapunk médiatámogatója volt – előadói és résztvevői mégis elmondták gondolataikat arról, hogy várhatóan milyen lesz a világ és Magyarország 2020-ban. A konferencia fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Cséfalvay Zoltán gazdaságért felelős államtitkár volt.


Az eszmecserét díjátadó ünnepség és gálavacsora követte, ahol a környezetvédelem legsikeresebb beruházásait, fejlesztéseit, valamint egy szakember a vállalati működés és a fenntarthatóság határterületén kiemelkedő életművét díjazták.
A környezeti megtakarítások bajnokait a KÖVET „Ablakon bedobott pénz” programja keretében immár 10. alkalommal jutalmazták. Az egyesület az elmúlt évtized során 84 szervezet 434 beruházását és beruházást nem igénylő környezetvédelmi fejlesztését gyűjtötte össze, melyek révén a cégek összesen 27,47 milliárd forintot takarítottak meg.

A Környezeti Megtakarítás Díj nyertesei

A KÖVET egyik legsikeresebb kezdeményezése, az „Ablakon bedobott pénz” program 2002-ben indult azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a környezet védelme nem viszi, hanem éppenséggel hozza a pénzt. Sikerét igazolja az idei pályázat is, amelyre 11 vállalat 48 in­téz­­kedést nyújtott be, amelyek összesen 1,6 mil­­liárd forint megtakarítást eredményeztek.
Az idei pályázók névsora: Állami Autópálya Kezelő Zrt., Audi Hungaria Motor Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., IKEA Lakberendezési Kft., KELER Zrt., Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft., Mol Nyrt., Sanofi-Aventis/Chinoin Zrt., Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt., Valeo Auto-Electric Magyarország Kft.

A beruházást nem igénylő intézkedések között a leghatékonyabbnak a Mol Dunai Finomítójának egy intézkedése bizonyult. Az energiafaló aromásalapanyag-desztilláló kolonna működési paramétereinek módosításával már a fejlesztés első fázisában 84-85 ezer GJ-nak megfelelő földgázt és 4,5 kilotonna szén-dioxidot takarítottak meg.

A három éven belül megtérülő beruházások kategóriájában a Dreher Sörgyárak sarjúgőz-veszteségének évi 300 GJ-os meg­takarítását – ezzel 9200 m3 földgázt spóroltak – díjazták.

A három éven túl megtérülő fejlesztések közül a Chinoin beruházását ítélték a legjobbnak. A gyártáshoz felhasznált tisztított víz reverz ozmózis rendszerű előállításának modernizálásával veszélyes anyagokat (sósavat és nátrium-hidroxidot) váltanak ki, és 20 ezer m3 vizet takarítanak meg.

Energia Menedzsment különdíjat kapott az Audi Hungaria Motor Kft. hővisszanyerés-fejlesztése, míg az Irodai Zöld Megtakarítás különdíját a KELER Zrt. érdemelte ki központi nyomtatás projektjével, amely 30 százalékkal csökkentette a papírfelhasználást.

A díjakat dr. Georg Winter, a környezettudatos vállalatirányítás úttörője adta át. A díjazottak továbbjuthatnak az Európai Unió „Európai Üzleti Díj a Környezetért” elnevezésű versenyére. A benevezett intézkedések bekerültek az Ablakon Bedobott Pénz 10. című esettanulmány kötetbe és az ablakonbedobottpenz.hu honlapon található adatbázisba.

Dr. Deb­reczeny István a Dr. Georg Winter- élet­mű­díj­jal

Az ugyancsak a KÖVET Egyesület által odaítélt Dr. Georg Winter-életműdíjat dr. Tóth Gergely, az egyesület főtitkára nyújtotta át dr. Debreczeny Istvánnak – az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Szakbizottság elnökének, a Hamburger Hungária Kft. szaktanácsadójának, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Corvinus Egyetem címzetes docensének –, aki vegyészmérnökként a Soproni Sörgyárban kezdett dolgozni 1962-ben, ahol két évvel később főmérnök lett. Ott is és későbbi tisztségeiben, a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatójaként, a CSAOSZ alapító elnökeként, majd társelnökeként, a Dunapack Zrt. szakmai igazgatójaként, valamint az Országos Környezetvédelmi Tanács alelnökeként is sokat tett a környezetvédelemért. 1995-ben részt vett a KÖVET Egyesület megalapításában. Munkáját Eötvös Loránd szakmai díjjal, Szakmáért életműdíjjal és Minőségért díjjal ismerték el.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka