Gratulálunk!

Húsz egyetemi csapattal mérte össze tudását Madridban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Odooproject csoportja a Solar Decathlon Europe nemzetközi innovációs verseny döntőjében. Három kategóriában díjat kapott, az összesített versenyben pedig a hatodik legjobbnak bizonyult a magyar Odoo-ház.


A fenntartható építészet népszerűsítését célzó rangos eseményen idén először vettek részt magyar egyetemisták. A csapatoknak kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet kellett tervezniük, és a helyszínen megépíteniük.

A magyar diákok által tervezett Odoo (ejtsd: odú) négy modulban, kamionokkal érkezett Madridba, a verseny helyszínére, ahol 29 diák egymást váltva 12 nap alatt szerelte össze. A szolárház magyarországi viszonyok között éves szinten kétszer annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az elektromos áramot a ház napelemekből nyeri; a tető napelemei nyáron, magas napállásnál, míg a fala télen vagy a reggeli órákban, alacsony napállásnál termeli az energiát. A hűtést, fűtést, illetve a meleg vizet is a Nap energiája biztosítja. A padlóba és a mennyezetbe épített csőrendszer nyáron a belső térbe jutott hőt elvezeti, télen pedig összegyűjti és a délutáni, esti órákban visszaadja.

A vízzel hűtött tető külföldi befektetők érdeklődését is felkeltette

A versenyben lévő szolárházakat szeptember 14-e és 29-e között tíz szempontból – építészet, mérnöki és szerkezeti megoldások, energiahatékonyság, elektromosenergia-mérleg, komfortkondíciók, funkcionalitás, kommunikáció, iparosíthatóság és piacképesség, innováció, fenntarthatóság – értékelte a zsűri. Két héten keresztül minden nap más és más szakértőkből álló zsűri végzett ellenőrző méréseket a házakban, és naponta hirdettek győztest a különböző kategóriákban.

Az energiahatékony megoldásokat és zöldtechnológiákat bemutató könnyűszerkezetes lakóházak tízpróbáján háromban dobogós helyezést ért el az Odooproject. Második hellyel jutalmazta a zsűri a ház mérnöki és szerkezeti megoldásait, ami azt bizonyítja, hogy amit a magyar diákok megterveztek, az épületszerkezeti különlegességek, valamint a gépészeti villamossági innovációk, a valóságban is működőképes rendszert alkotnak. Az energiahatékonyság kategóriában – az energiatermelést és a fogyasztást összehangoló automatizációs rendszerüknek köszönhetően, amely képes kiválasztani, hogy mikor melyik rendszer lépjen működésbe vagy álljon le – harmadikok lettek a budapesti műegyetemisták. A komfortkondíciók kategóriában is kiváló teljesítményt nyújtottak az Odoo tervezői, ami még egy második helyezést jelentett a csapatnak. A fenntarthatóság versenyszámban pedig az okleveles ötödik hely lett az övék.

Az Odoo bravúros példája nyomán a jövő versenyein maximalizálják
a a gépészet által elfoglalható területet

Három, versenyen kívüli díjat is nyert a csapat, ezek közül két okleveles dicséretet a mesterséges világításért és a belsőépítészetért. A magyar diákok kihasználták a tervezésnél a LED technológia nyújtotta előnyöket; a lámpatest nélküli beépíthetőséget, a szabályozható fényerőt, a hosszú élettartamot, ami a kényelem mellett a környezet megóvását is szolgálja, hiszen hulladék csak hosszú évek után keletkezik. A belsőépítészetnél a berendezés kontrasztja, azaz a falba beépített és a különálló bútordarabok határozzák meg a belső tér határait. A zsűri értékelte a ház egészén tükröződő letisztultságot, a megfontolt anyaghasználatot, a szép kivitelezést.

Összesítésben a francia Rhône-Alpes csapat végzett az első helyen Canopea nevű házával, második az andalúz csapat Patio 2.12 projektje, míg harmadik az olasz Med in Italy lett.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka