Létkérdésünk: Jó a jó(l)lét?

A KÖVET Egyesület XVI. JóLétKérdések című konferenciáját 2011. október 20-án Budapesten, a Hotel Gellértben rendezte, a környezetvédelem szerepéről, a felelősségvállalásról, a fenntarthatóságról, valamint annak emberi és pénzügyi vonatkozásairól. A rendezvényen ünnepélyes keretek között adták át a Dr. Georg Winter-életműdíjat, melyet dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektorhelyettese vehetett át.


Georg Winter, a díj névadója a konferencia díszvendégeként emelte az esemény rangját. Megnyitó beszédében hangsúlyozta:
„A környezeti menedzsment nem show­biznisz, hanem a teljes körű minőségirányítás sikeres és jövőközpontú módszere. A környezetbarát vállalatirányítás ellenőrző rendszerét érdemes volna állami kézbe adni, és minden minisztériumot és szintet a fenntarthatóság felé kellene kormányozni. Az embereknek rá kell ébredniük arra, hogy a világ minden állama egy magasabb rendnek, a Természetnek van alárendelve. Ennek területe a bioszféra, polgárai az élőlények összessége, és ennek a hatalomnak az ereje valamennyi élő fejlődésében lakozik.”

Dr. Kerekes Sándor átveszi a Dr. Georg Winter-életműdíjat Vagdalt Lászlótól, a KÖVET Egyesület elnökétől

„A gazdaságról a legtöbb ember azt gondolja, hogy az egy gép, amelynek az a dolga, hogy minél több pénzt termeljen. A használati utasítást úgy hívják, hogy közgazdaságtan, a mérnököt pedig úgy, hogy közgazdász. Szerintem a közgazdaságtan – eltorzult formájában, amit ökonomizmusnak nevezünk – sokkal inkább hasonlít egy vallási meggyőződéshez, amelynek szentháromsága a hatékonyság, a növekedés és a versenyképesség. Amíg le nem számolunk a bálványimádással, addig nem fogunk kijutni a válságból” – emelte ki megnyitó beszédében Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület főtitkára.

A díj alapítása óta másodikként idén dr. Kerekes Sándor – aki 1971 óta, immár negyven éve dolgozik megszakítás nélkül a Közgazdaságtudományi Egyetemen – kapta a Dr. Georg Winter-életműdíjat. Az ő nevéhez fűződik a BCE Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékének megalapítása, melynek első tanszékvezetőjeként a fenntartható fejlődés egyetemi szintű oktatásának egyik meghatározó alakjává vált. Létrehozta a Tisztább Termelés Magyarországi Központját, majd a környezettudományi szak indítása érdekében megalakította az öt tanszéket átfogó Környezettudományi Intézetet, melynek jelenleg is az igazgatója.

Jelentős hazai kutatásokat folytatott a környezet-gazdaságtan, a környezeti menedzsment és Magyarország európai uniós csatlakozásának környezetpolitikai és környezetvédelmi szempontú vizsgálata témakörökben. Fontos szerepe volt annak kidolgozásában, hogy a vállalatgazdálkodásban milyen dimenziók alapján és módszerekkel lehet érvényesíteni a környezetvédelmi szempontokat.
Számos környezet-gazdaságtani témájú szakkönyv, egyetemi jegyzet szerzője, hét szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának a tagja, 2003-tól a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 2010 júliusától az egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettese. A Magyar Akkreditációs Bizottság, az UNIDO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Közgazdasági Társaság, a Magyar ENSZ Társaság tagja, megalakításától tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, melynek 2008-tól az elnöke. 2000-től tagja az MTA elnöki környezetvédelmi bizottságának. Számos magas tudományos és állami elismerés birtokosa. Meghívott előadóként rendszeresen részt vesz a hazai és nemzetközi környezetvédelmi és fenntarthatósági eseményeken.

„»Ada címet, bár nem kértem«, kesergett kedvenc versemben, az Epilógusban Arany János. Közel annyi idős volt akkor, mint én most. Kaptam címeket én is, soknak őszintén örültem. A most megkapott Winter-díj mégis a legkedvesebbek közé tartozik majd, nem feltétlenül az indoklása miatt, hanem azért, mert ismerem és nagyra becsülöm Georg Wintert, akiről a díjat elnevezték, és ami legalább ilyen fontos, szeretem azokat az embereket is, akik nekem ítélték a díjat. Ők azok, akik a KÖVET-et létrehozták és fenntarthatóvá tették. Köszönöm, kedves barátaim” – ezekkel a szavakkal köszönte meg dr. Kerekes Sándor a díjat.•

Dr. Georg Winter-életműdíj
Georg Winter a környezettudatos vállalatirányításért és a ma vál­lalati társadalmi felelősségnek nevezett mozgalomért folytatott úttörő munkáját a világon elsőként ismerte el a KÖVET Egyesület azzal, hogy róla elnevezett díjat alapított. A díjat évente egy természetes személy kaphatja, állampolgárságra való tekintet nélkül, amennyiben tevékenységét, mely a gazdasággal, oktatással kapcsolatos, Magyarországon fejti ki, s a fenntartható fejlődés eszméjének gyakorlatba való átültetését szolgálja példamutatóan.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka