Hűsítő, melegítő zöldtetők

Nyáron a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt öt-hét Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet, mint vidéken, így a klímaváltozás okozta átlaghőmérséklet-emelkedés még jobban érezhető a sűrűbben beépített területeken. A városi hőszigethatás csökkentésének egyik hatékony módja lehet például a zöldtető.


Kétféle zöldtetőtípust ismerünk, az egyik a minimális gondozást igénylő extenzív, ami egy ökológiai védőréteg a tetőn, aktív használatra azonban nem alkalmas. A másik típus, az inten­zív zöldtető, szinte egy teljes értékű kert, amellyel legtöbbször mélygarázsok tetején találkozhatunk.

A Knauf Insulation szak­emberei szerint a zöldtetős kialakítás környezettudatos, kiváló vízvisszatartó képességgel rendelkező és könnyen kivitelezhető rendszer. Ezek a tetők nyáron hűtik, télen fűtik az épületet, és a csapadékvíz nagy részét is hasznosítják. A Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács (Natio­nal Research Council of Canada) adatai szerint zöldtető ki­ala­kításával nyáron akár 75, télen pedig 25 százalék energia is megtakarítható. A zöld növényzet megóvja a tetőt a szélsőséges hőmérséklettől, a Nap ultraibolya sugárzásától, a mechanikai sérülésektől, valamint a zöldtető alapjául szolgáló kőzetgyapot­pap­lan amellett, hogy elősegíti az elültetett növények növeke­dését, hatékony zajszűrő is egyben. Ráadásul környezetvédelmi és ökológiai hatásuk is jelentős, mivel növények segítenek megkötni a szmogot, a levegőben található illékony vegyületeket és nehéz­fémeket, ezáltal javítják a levegő minőségét.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka