2011. október 5.

Szerző:
Tóth Tímea

NRG-AGENT Kft.
76/506-363

ZÖLD NRG-AGENT Kft.

Feltörekvő magyar cég a biogáz-hasznosításban

A kecskeméti székhelyű NRG-AGENT Kft. 2002-es megalakulása óta kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységek (CHP egység) telepítésével, üzemeltetésével, szervizelésével és karbantar­tásával foglalkozik. A folyamatos fejlesztések és a tevékenységi kör bővítése idővel az NRG-AGENT Kft. mellett több leányvállalat megalakulását generálta, aminek eredményeként létrejött az NRG Group.


A cég életében 2007-ben új fejezet kezdődött, ugyanis szervizelési és karbantartási tapasztalataikra alapozva saját CHP bel- és kültéri egységek gyártásába kezdtek. Ezzel egy időben megkezdődött a megújuló energiák hasznosítása, és megalakult az NRG-AGENT leányvállalata, a Zöld NRG-AGENT Kft., amelynek fő tevékenysége a hulladéklerakókból kinyert depóniagáz hasznosítása, az ezen alapuló energetikai beruházások megvalósítása, továbbá a telepített berendezések szervizelése.

Ilyen – a vevői igényekhez alakított, a legmodernebb technológiák alkalmazásával készült – saját gyártású gázmotort telepítettek a hódmezővásárhelyi hulladéklerakóban 2007-ben. Ezt követte tavaly a gyáli hulladéklerakó (ahol az első 500 kilowattos motort helyezték üzembe), jelenleg pedig ugyanitt a második ütem fejlesztése folyik, egy újabb saját gyártású, 500 kilowattos motor beüzemelésével. Ezzel Magyarország legnagyobb depóniagázról működő erőműve fűződik az NRG Group nevéhez.

A cégcsoport ma már, ahogy Gönczi Imre ügyvezető fogalmaz, három lábon áll: a gyártás, a karbantartás és telepítés egyaránt tevékenységi körükhöz tartozik. Országszerte mintegy 80 CHP egysé­get üzemeltetnek, illetve tartanak karban. Saját CHP egységeket terveznek és gyártanak az 5 kWe teljesítményű rendszerektől a 750 kWe teljesítményűig, felvállalva a szükséges engedélyek beszerzését is. A karbantartást és szervizelést hosszú távú partneri szerződések keretén belül végzik.

Miben rejlik a CHP technológia előnye?
– Kombinált vagy kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésnek nevezzük, amikor a tüzelőanyag elégetésével villamos energiát termelünk, és hasznosítjuk a gázmotor által termelt hőt és füstgázt is. Az azonos technológiai fázisban termelt villamos és hőenergia párhuzamos felhasználásával jelentős energiahatékonyság érhető el. A CHP beren­dezések összhatásfoka ennek köszönhetően igen magas, meghaladja a 85 százalékot. A CHP egység kielégíti a fogyasztó villamosenergia-igényét, a megtermelt többletenergiát betáplálja a hálózatba, a villamosenergia-termelés során keletkező „hulladék hőt” pedig hasznosítja.

Az utóbbi években nagymértékben megnövekedett az alternatív energiaforrások szerepe. Hogyan jelenik meg ez a szemléletbeli változás az önök munkájában?
– A biogáztermelés ökológiai szempontból is előnyös, mert csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ugyanakkor a biogázüzem és az energiacélú biomassza-termesztés növeli a vidék gazdasági lehetőségeit, és helyi munkaerőigényt generál. A világpiaci energiaárak emelkedő tendenciája, a kőolaj és a földgáz hiánya, a szigorodó környezetvédelmi és klímapolitikai előírások mind az energiatakarékosság, a megújuló energiaforrások hazai részarányának növelése irányába hatnak, és a japán atomerőmű katasztrófája is tovább erősítette a világ érdeklődését a zöldenergiák iránt. Mindez megnyilvánul a cégünk szolgáltatásai iránti fokozott érdeklődésben is. Ehhez hozzájárul, hogy egyre több hazai megrendelő fordít figyelmet arra, hogy magyar partnert válasszon, akár a kipróbált nyugati technológiák helyett is.

Ilyen körülmények között milyen jövő áll a társaság előtt?
– További lehetőségeket rejt, hogy a társaság ma már képes a mezőgazdasági hulladékból és a szennyvízből nyerhető biogáz hasznosítására is kulcsrakész technikai rendszert szállítani. Most készítjük egy mezőgazdasági hulladékra épülő biogázerőmű 500 kilowattos motorját Zalaszentmihályra, eközben próbálunk külföldön is terjeszkedni: ebben az évben Szerbiában és Romániában alapítottunk céget. A társaság 2002 óta tartó működésének egyik kiemelkedő eseménye volt idén nyáron új telephelyünk átadása, amihez telephely-fejlesztési pályázaton támogatást is nyertünk.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka