Európa talajainak sótartalomtérképe

Az európai talajok sótartalmának térbeli eloszlását modellezték egy nemzetközi együttműködés keretében a JRC European Commission vezetésével, melyben részt vettek a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének kutatói is.


Szikes terület.Kép: Depositphotos/ekina1

Csaknem húszezer felszíni talajminta elemzése alapján készítették el Európa talajainak sótartalomtérképét. A kutatók a felmérés során azt tapasztalták, hogy a kontinens északi részén, valamint az atlanti térségben a sófelhalmozódás természetes folyamatok következménye. Míg a mediterrán és déli régiókban inkább az öntözés és a nem megfelelő vízelvezetés, a parti sávban pedig a tengervíz behatolása játszik kulcsszerepet. 

A vizsgálatokban részt vevő magyar kutatók szerint hazánk termőtalajainak sótartalma európai viszonylatban közepesnek mondható, mégis fennáll a veszélye talajaink másodlagos elszikesedésének. A szakemberek szerint úgy előzhetjük meg a talajok sótartalmának növekedését, ha alacsony sótartalmú vízzel öntözünk, optimalizáljuk az öntözővíz mennyiségét és annak időbeli eloszlá­sát, továbbá biztosítjuk a talaj megfelelő vízelvezetését is. A magas sótartalom gátolja a növények vízfelvételét, a csí­rázást, rontja a növények tápanyagfelvételét, ugyanakkor a mikro­biális aktivitást is gátolhatja a talajban, emiatt a só­érzékeny fajok helyét sótűrő baktériumok és gombák vehe­tik át. Ezért az olyan sóérzékeny növények, mint például a gabona- vagy zöldségfélék, különösen károsodhatnak.•

Címlapkép: Depositphotos/ekina1


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024  2025
Címkék

Innotéka