Egyre inkább öko a magyar vidék

A Debreceni Egyetem (DE) célja, hogy az ökológiai gazdálkodás meghatározó tényező legyen az agrárképzésben, hangzott el a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutató­intézetében tartott tanácskozáson.


A Debreceni Egyetem kezdeményezésére létrehozott Ökológiai Gazdálkodási Tudásközpont feladata, hogy az ökoágazat tudományos hátterét biztosítsa. Az egyetem pedig 2024 szeptemberében tervezi elindítani az ökológiai gazdaságokat támogató alapképzését. 

Ökológiai gazdálkodás

Az előadásokból kiderült, hogy Magyarországon jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Az ágazat egyre elismertebb és egyre jelentősebb szerepet tölt be az agráriumban. Éppen ezért kiemelten fontos a gazdaságok fejlesztésében a szakember­képzés és a kutatás. 

A fenntartható gazdálkodásról szóló tanácskozáson az ökológiai gazdaságokban hasznosítható zöldtrágya-növényekkel is foglalkoztak a szakemberek, ilyenek a pillangósok és a keresztesvirágúak, amelyek jelentős szerepet kaphatnak a mezőgazdaság zöldítésében. Az egyik előadó az ökológiai gazdálkodók azon célkitűzésére hívta fel a figyelmet, hogy 6,3-ról 25 százalékra növelnék a hazai ökoterületek nagyságát, ami magában rejti a túltermelés veszélyét. Egy másik szakember viszont éppen Az ökológiai gazdálkodás térnyerésének akadályozó tényezői címmel tartott előadást.

A tanácskozásra Szlovákiából, Olaszországból és Németországból is érkeztek szakemberek. Az előadásokat követően a részt­vevők gyakorlati bemutatón ismerkedhettek meg a Nyíregyházi Kutatóintézet vetésváltási és egyéb tartamkísérleteivel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka