Az európaiak egészsége érdekében

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a klímaváltozás egészségügyi hatásairól adott ki átfogó je­lentést, melyben az éghajlat­változással kapcsolatos fellépést sürget az Európá­ban élő emberek egészségének védelme érdekében.


Az EASAC jelentése rámutat a klímaváltozás következtében kialakuló egészségkárosodásokra, valamint a fos­szilis tüzelő­anya­gok gyors kivonásának előnyeire, továbbá felhívja a figyelmet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csök­ken­té­sére tett azonnali intézkedésekre az éghajlat stabilizálása érdekében.

De melyek a várható egészségügyi következményei a klíma­válto­zás­nak Európában? A szélsőségesebb időjárás, az egyre gyakoribb hőhullámok okozta negatív hatások elsősorban az időseket, a gyermekeket, a betegeket, különösen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket érintik. Ám mindannyiunkra nézve súlyosbodó egészségügyi kockázatot jelent, ha az üvegházgáz-kibocsátás a jövőben a mai trendek szerint alakul, mivel akkor az évszázad végére várhatóan több mint 3 Celsius-fokkal lenne magasabb az átlaghőmérséklet, mint amennyi az iparosodás előtt volt. Az emberiség körülbelül 30 százaléka már most is olyan vidékeken él, ahol a napi felszíni hőmérséklet és a relatív nedvesség növeli a halálozási rátát, és az előrejelzések szerint még akkor is 48 százalékra nő 2100-ra az ilyen kedvezőtlen környezetben élők aránya, ha sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, áll a jelentésben.

A legfontosabb a klíma stabilizálása és az üvegházgáz-kibocsátás korlátozása; a testület szerint mindehhez politikai akaratra van szükség. Az EASAC javaslatai között szerepel a „szénmentes” gazdaság megvalósítása, melynek előnyét abban látják a kutatók, hogy a dekarbonizáció egyszerre segítené a klíma védelmét és a közegészségügyi célok elérését, amivel több százezer olyan korai halálozás lenne elkerülhető, amelyek mögött a lég­szennye­zés áll. Több zöldség és gyümölcs fogyasztását is javasolják, mert úgy gondolják, hogy ez csökkentené a vörös hússal kapcsolatba hozott szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Várható terméshozam-változások vízhiány, illetve vízbőség miatt (%)

A jelentés kitér arra is, hogy a melegedő klíma miatt Európában új betegség­hordozók jelennek meg, mint például az ázsiai tigrisszúnyog, amely számos vírus: az agyvelőgyulladás, a Chikungunya-láz, a dengue-láz, a nyugat-nílusi láz, a sárgaláz és a Zika-vírus hordozója.

Nyugat-nílusi vírus: fertőzési esetek terjedése (előrejelzés)

A klíma­változás a gyakoribb villámárvizek, áradások miatt fokozza az élelmiszer- és ivóvíz­fertőzések kockázatát is. A klímavédelem ezért a fertőző betegségek terjedésének korlátozását is jelentené egyben. A jelentés megállapítja továbbá, hogy a klímaváltozás közegészségügyi hatásai nem igazán jelennek meg az uniós szak­politikákban. Az EASAC szerint fontos fellépni a klímaváltozás okairól és következményeiről keringő téves információk ellen is, mert a hamis hírek aláássák a klíma­védelmi intézkedések mögötti politikai akaratot. Ezért vélekedik úgy a testület, hogy gyors klímavédelmi intézkedésekre van szükséges a kontinensünkön élők egészségének védelme érdekében.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka