Az állati beporzás jelentősége
Először számszerűsítették globális szinten a természetes beporzók termények minőségére gyakorolt hatását a kutatók, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az állatok által beporzott gyümölcsök átlagosan 23 százalékkal jobb minőségűek.
A kutatáshoz a világ 48 országában és 48 különböző terményen végzett 190 független vizsgálat adatait használták fel. Az állati beporzók elsősorban a gyümölcsök és zöldségek alakját, méretét, valamint a betakarítás utáni tartósságukat befolyásolják pozitívan, míg a táplálkozási tulajdonságokhoz és az ízhez kevésbé járulnak hozzá. Az adatelemzések az optimálistól eltérő beporzás jeleit is kimutatták, aminek oka minden bizonnyal a beporzók csökkenése lehet a mezőgazdasági területeken.
A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy eredményeik fontos következményekkel járnak az agrár-élelmiszeripari ágazat számára, mivel a nem optimális beporzás következtében a szokásostól eltérő gyümölcs- és zöldségtermények a teljes mezőgazdasági termelési láncra is kihatnak. A tökéletlen gyümölcsök termesztése növeli a tápanyagokban gazdag élelmiszerek pazarlását, és feleslegesen terheli a mezőgazdasági területeket.•