Agrárdigitalizáció

Az élelmezésbiztonságban fontos szerep jut az innovációnak és a digitalizációnak annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a termelés kockázata, miközben nő a hatékonyság és a versenyképesség.


A FAO 34. Európai Regionális Konferenciáján Nagy István agrárminiszter beszélt arról, hogy Magyarország elkötelezett az agrárdigitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszer-termelésben. A cél, hogy a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz, hiszen a szélsőséges időjárási viszonyok negatív következményei megelőzhetők az öntözéses gazdálko­dás fejlesztésével. A magyar szabályozás a felszíni vízből ön­tözést részesíti előnyben, ezzel is csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét. A magyar kor­mány természetes víz­megtartó intézkedé­seket dol­gozott ki a földhasználat és a termesztett nö­vények helyi feltételekhez igazítására. Egyúttal hangsúlyt fektet a talajok minőségének javítására, amivel a termőterületek szárazságtűrése is nő.

Élelmiszer-hulladékKép: Depositphotos/StockCube

A tárcavezető hangsúlyozta: az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén csökkenteni kell az élelmiszer-hulladék mennyiségét, ezzel a 2024. második félévi magyar EU-elnökség során is kiemelten foglalkozik majd ha­zánk, 2024 őszén a FAO Regionális Irodájával közösen nemzetközi konferenciát is tartanak. A miniszter fon­tos célként említette az Európai Unió és az unión kívüli országok közötti együttműködést, továbbá a jó gya­kor­latok bemutatását.•

Címlapkép: Depositphotos/StockCube


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka