2017. április 6.

Szerző:
S. K.

Korszerű, gyors, pontos, egyszerű

A 25. alkalommal meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíj idei nyertese a 77 Elektronika Műszeripari Kft. lett. A rangos elismerést a félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért érdemelte ki a vállalkozás.


A Magyar Innovációs Szövetség 1991-ben döntött az Innovációs Nagydíj megalapításáról. Az évente egyszer kiadott Nagydíjat azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások kaphatják meg, amelyek a megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel (új termékek, új eljárások, új szolgáltatások értékesítése) jelentős üzleti hasznot értek el. Az eddigi huszonnégy pályázati felhívásra összesen beérkezett 1123 pályaműből 977 volt megvalósult, sikeres inno­váció, közülük 183 kapott különböző innovációs díjat. A 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatra 38 jelentkezés érkezett, a bírálók a formai és a tartalmi szempontokat is mérlegelve 32 pályázatot minősítettek 2016-ban megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak. (Magazinunk a pályázati felhívás közzétételével támogatta a Nagydíj Pályázatot.)

A zsűri döntése alapján a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsalád ki­fej­lesztéséért és forgalmazásáért. Az új készülék kategóriát terem­tett, világszerte lehetőséget adva sok tízezer kis és közepes (tehát drága, automata készülékkel nem rendelkező) humán és állat­orvosi laboratóriumnak a korszerű, gyors, pontos, egyszerű, mikroszkópos vizeletüledék-analízis elvégzésére. Az eszközt 2016 első negyedévében kezdték forgalmazni Európában, az USA-ban, valamint néhány ázsiai országban. 2016-ban 2484 készülék értékesítéséből a cégnek mintegy 4,867 milliárd forint többletárbevétele és 1,723 milliárdos többleteredménye keletkezett.

A 2016. évi Ipari Innovációs Díjat az Innomed Medical Zrt. vehette át a digitális tomoszintézis elvén működő, alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. A két prototípus elkészülte után kilenc sorozatgyártású röntgenberendezés belföldi egészségügyi intézményekbe került, amelyek azóta napi használatban vannak.

Az Informatikai Innovációs Díj nyertese a Starschema Kft. lett a Big Data Management szolgáltatásért. Az eljárás segítségével adattárházakat fejlesztenek és üzemeltetnek, elemzéseket és riportokat készítenek, infrastruktúra-ta­nácsadásra vállalkoznak, mindezt az ügyfél igényeinek megfelelően.

Az Agrár Innovációs Díjat a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. érdemelte ki a MÁD brand, a világ új íze innovációért. A borok rövid idő alatt 26 aranyérmet nyertek nemzetközi versenyeken.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Fejlesztési Innovációs Díját az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyerte a 15 hó­na­pos üzemeltetési ciklus bevezetése a Paksi Atomerőműben innovációért. A 15 hónapos üzemeltetési ciklusnak köszönhetően az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt üzemel, és ennek köszönhetően 312 gigawattórával több villamos energiát termel. Ez a növekmény közel százezer át­la­gos magyar család villamosenergia-igényét fedezi.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hiva­tala 2016. évi Innovációs Díjában a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. részesült a FuranFlex nagy hő- és kor­rózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer kifejlesztéséért és forgalmazásáért. A FuranFlex világviszonylatban egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú cső (kémény, szellőzőcső stb.) falbontás nélkül kibélelhető acélszilárdságú, korrózió-, láng- és hőálló, kompozit anyagú béléscsővel, toldások és illesztések nélkül.

A Magyar Innovációs Szövetség 2016. évi Startup Innovációs Díját az AImotive Informatikai Kft. kapta az AImotive aiDrive kifejlesztéséért. A 2015-ben alapított, budapesti székhelyű, mára már a Szilíciumvölgyben és Finnországban is jelen lévő vállalkozás az önvezető autózást forradalmasító, mesterséges intelligencia alapú szoftver kialakításán dolgozik.

A bírálóbizottság „kiemelt elismerésben” részesített öt pályázatot, további 20 innovációs teljesítmény pedig dicséretet kapott.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka