2015. június 9.

Szerző:
Buzafalvi Győző

Csatornafelújítás zöld technológiával

Az Agriapipe Kft. az építőipar kategóriában pályázott egy olyan technológiával, amely világviszonylatban is egyedülálló – „SPR” spirál­tekercselt cső felújítási eljárás –, és elnyerte idén a Greennovációs Nagydíjat.


„Cégünk a közmű szektorban egy speciális szakterületen tevékenykedik: »kitakarás nélküli«, a szakzsargonban »no-dig« eljárásként emlegetett közmű-felújítási technológiákat alkalmazunk – fogalmazott Varga Zoltán, az Agriapipe Kft. ügyvezetője. – Ennek az a lényege, hogy úgy tudunk közműveket (gáz, víz, szennyvíz,) felújítani, hogy nincs, vagy csak minimális mértékben van szükség nyílt munkaárokra.”
A cég szakembereinek több évtizedes tapasztalatuk van e szak­területen. Szoktuk mondani, hogy az orvosok mindennap betegeket gyógyítanak, mi pedig mindennap meghibásodott csővezetékek problémáit igyekszünk orvosolni.

Csatorna felújítása „SPR” spiráltekercselt eljárással

A föld felszíne alatt kiépített közműhálózat és infrastruktúra fokozatos elöregedése napjaink egyik legnagyobb problémája. A városokban található nagy átmérőjű, speciális szelvényű csatornák felújítása komoly technológiai kihívást jelent. Fokozottan érvényes ez, ha a közmű nagy mélységben, belvárosi környezetben, frekventált helyen van, és munkagödör készítésére nincs lehetőség. 2014-ben egyik kiemelt projektünk volt Budapesten, a Pozsonyi út alatt futó, 1907-ben épült, nagy átmérőjű (DN 210/140 cm) 665 méter hosszú főgyűjtő szennyvízcsatorna kitakarás nélküli felújítása. A „zöld” technológiai portfóliónkból – Európában az elsők között – a japánok által kifejlesztett világszínvonalú, ún. „SPR” technológiát alkalmaztuk. Az eljárás legfőbb előnye, hogy 100 százalékban „no-dig”, csak a meglévő tisztítóaknákat használtuk a munkavégzés során. Ennek köszönhetően minimális volt a munkaterület környezetét érintő por-, zaj- és levegőszennyezés.
A teljes munka négy hónap alatt elkészült, a feltárásos módon történő építés minimum egy évet vett volna igénybe. A felújítás alatt gond nélkül megtarthatták például a Pozsonyi Pikniket, amelyen sok ezer ember vett részt. Amíg fent táncoltak az emberek, a föld mélyén mi dolgoztunk, s közben üzem alatt kellett tartani a nagy gyűjtőcsatornát. A Spar Budapest Maraton is érintette a munkaterületünket, de technológiánknak köszönhetően nem volt fennakadás a programban. A Pozsonyi úton lévő éttermek, üzletek és vállalkozások zavartalanul, a megszokott rendjük szerint működhettek. Az utcában élő és dolgozó emberek életét sem nehezítette, a közlekedésben sem volt fennakadás.

A felújítás különféle szelvényű csatornák esetén 5,5 méter átmérőig terjedhet

A „zöld” technológia alkalmazása a fenntartható fejlődés szempontjából is fontos. Az általunk alkalmazott csőbélelési eljárások lehetővé teszik a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekek (People-Planet-Profit modell) összehangolását.
„Nagy elismerés számunkra, hogy e munkánkért a zsűri az idén nekünk ítélte az építőipar kategóriában a Greennovációs Nagydíjat – mondta Varga Zoltán. – Fontos a piac és a szakma visszajelzése, hiszen ebből tudhatjuk, hogy jó úton járunk.”
Természetesen a kitakarás nélküli közműépítési technológiák is gyors ütemben fejlődnek. E változásokat folyamatosan nyomon követjük, valamint saját fejlesztéseket is végzünk. Mindig a legkorszerűbb, leggazdaságosabb, környezetkímélő technológiákat szeretnénk ajánlani megrendelőinknek. Példaként említeném, hogy a közelmúltban – a CanalCom Kft.-vel együttműködve – új csőbélelési technoló­giát alkalmaztunk, először Magyarországon. Az eljárás lényege, hogy a csatornahálózatok felújításakor egy speciális kialakítású dupla béléstömlőt helyezünk el, amely a statikai megerősítés mellett helyet ad a behúzandó hírközlési kábeleknek is. Ezáltal a közművezeték felújításra kerül, a kábelek pedig – munkagödör készítése nélkül – egyszerűen és gyorsan elhelyezhetők a csatornában.
„Bízom benne, hogy a jövőben a közmű szektorban is egyre nagyobb igény lesz a »zöld« technológiák alkalmazására” – jelentette ki Varga Zoltán, az Agriapipe Kft. ügyvezetője.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka