2019. március 6.

Szerző:
Cserpák Mihály applikációs mérnök, Beckhoff Automation Kft.

Rendszerek közötti szinergia integrált épületautomatizálással

Számos épületben a már meglévő automatizálási elemek idejétmúltak, és nem rendelkeznek olyan kapcsolattal a külvilág felé, amely a más rendszerekkel történő összehangolt működést lehetővé tenné, így annak ellenére, hogy az épület automatizált, mégsem lehet költséghatékonyan működtetni.


Március elején, a Klenen 2019 konferencián tartott előadásunkban mutattuk be, hogy milyen lépések szükségesek a befektetők, üzemeltetők részéről a költséghatékony épületautomatizálás/felügyelet meg­valósításához, valamint esettanulmányok alapján ismertettünk néhány korszerű épületautomatizálási megoldást is.

Hagyományos és innovatív automatizálási elemek összehangolása

A mai épületekkel, illetve épületautomatizálási rendszerekkel szemben támasztott legfontosabb követelmények: a kényelem, az energiahatékonyság, az alacsony üzemeltetési költség, továbbá a gyors megtérülés. Ezek a követelmények egy nyílt, integrált vezérlőrendszer segítségével érhetők el, amely interoperábilis platformba egyesíti az épület összes funkcióját.
A Beckhoff Automation vállalat által fejlesztett automatizálási hardverekkel és szoftverekkel a gazdaságos üzemeltetés mellett megvaló­síthatók egyéb, intelligens vezérléssel kapcsolatos funkciók is. Ezenfelül az épületautomatizálás korunk korszerű épületeinek elengedhetetlen alkotóeleme. Az épületautomatizáláson belül az egyes alegységek ideális esetben az adott épületben élők, dolgozók igényének megfelelően látják el feladatukat. Energiahatékony épületet és költségcsökkentést csak az adott alegységek együttműködésével lehet elérni. Az integrált épületautomatizálással könnyen megvalósítható akár az épületfelügyeleti rendszer, a beléptetőrendszer, a tűzjelző rendszer stb. integrációja, vagy/és szinergikus működése az épület gépészeti és villamos eszközeivel.

TwinCAT 3 Building Automation: az épületvezérlés új generációja egy olyan átfogó eszközkészletet jelent, amellyel az összes épületautomatizálási rendszer és funkció könnyebben kezelhető – hatékonyabb műszaki megoldásokat és kevesebb tervezési munkát eredményezve.

Amennyiben költséghatékony működést szeretnénk elérni, az csakis automatizált épülettel valósítható meg. Ennek az auto­ma­tizálásnak az épületen átívelőnek kell lennie, azaz az egyes alrendszereknek összeköttetésben kell lenniük. Ezt részletesen a DIN EN 15232-es szabvány tárgyalja. Ha egy épület automati­zá­lását e szabványban található irányelvek alkalmazásával tervezik és építik, úgy akár 30 százalékos hőenergia-, illetve 23 százalékos villamosenergia-megtakarítást lehet elérni olyan épülethez képest, ahol minimális az automatizálás szintje, illetve az alrendszerek egymástól függetlenül működnek. Ez a megtakarítás értelemszerűen még nagyobb olyan épületekkel szemben, ahol igen kicsi az automatizálás foka.

PC-alapú automatizálás a Beckhofftól: integrált szoftver- és hardverplatform az összes épületüzemeltetési rendszer és szolgáltatás számára.

A Beckhoff-eszközök üzembiztonság szempontjából is megfelelő alternatívát jelentenek, mivel a Beckhoff vezérlőeszközei az iparban is bizonyítottak. Magas színvonalon tervezett és szerelt vezérlőeszközeink és a hosszú távon biztosított cserealkatrész-ellátás a biztosíték arra, hogy az üzemeltetés zökkenőmentes legyen. A PC-alapú vezérlés és a TwinCAT vezérlőszoftver segítségével a lehetőségek szinte korlátlanok.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka