Inno-tér
2014. március 28.

Bionikai Innovációs Központ épül a József­városban

A biológia, az elektronika és az informatika ered­ményeit felhasználó kutatási terület, a bionika lehet Magyarország egyik sikerágazata a közel­jövőben. Ezt előmozdítandó, kormányzati támogatással hamarosan Bionikai Innovációs Központ (BIK) épül Budapesten – jelentették be a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.


A szervezők szerint az elmúlt ötven év harmadik csúcstechnoló­giai forradalmát éljük. Az információs technológia, majd a biotechnológia megjelenése után (a kettő egy sajátos találkozási pontján, ahol az elektromágneses terek és a molekuláris biológiai folyamatok interakcióba lépnek) kibontakozik egy új tudás, új technológiákkal, aminek következtében hamarosan gyökeresen új termékek és szolgáltatások jelennek meg a piacon. Ilyenek például a biochipek, a protézisek, a kvantitatív új képalkotók, a rádiófrekvenciás diagnosztika és terápia, illetve a genetikai diagnosztika és terápia, valamint az e technológiákra épülő diagnosztikák és terápiák.
Azaz megjelenik a bionika.

Az új központ építése a tervek szerint még ez év végén megkezdődik, és 2017 februárjára készül el. Maga az épület bruttó 2,5 milliárd forintból valósul meg, de a teljes projektet – az építkezés mellett felölelve az eszközparkot és a tudományos kutatás beindítását – a kormány összesen bruttó ötmilliárd forinttal támogatja. A fejlesztést koordináló Bionikai Innovációs Központ Nonprofit Kft. tavaly jött létre a Pázmány és a Semmelweis Egyetem egyenlő tulajdonosi hányadával. A központ egyelőre a Pázmány Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának józsefvárosi épületében működik, ehhez közel épülne fel a központ új, önálló épülete. A központ kutatói bázisa elsősorban a Pázmány és a Semmelweis Egyetem munkatársaira épül, de hosszabb távon körülbelül 80 fős főállású kutatóbázissal számolnak. A szervezők reményei szerint a központnak helyet adó Józsefvárosban kialakulna egy magánvállalatok által benépesített bionikai ipari park, amely a kutatások eredményeinek felhasználója lenne, továbbá munkalehetőséget teremtene a bionikus mérnököknek, itthon tartva őket.
A két egyetem, a klinikák, a BIK, valamint az ipari park révén kinőhetne a Józsefvárosban egyfajta bionikai városnegyed.
A központot bemutató tájékoztatón Roska Tamás akadémikus, a BIK kezdeményezője és Tudományos Tanácsának elnöke a bionika révén elérhető új termékek közül példaként egy olyan biochipet említett, amely egy csepp vérből egy-két perc alatt szolgáltatja egy nagy orvosi labor eredményeit.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka