<
Inno-tér
2020. április 11.

Zsaroló koronavírus

Miközben az egész világ elkeseredett küzdelmet vív a koronavírussal szemben, nem sokat kellett várni az első rosszindulatú tele­fonos applikáció megjelenésére. A CovidLock hasznos információkat ígér ugyan a vírusról és terjedéséről, valójában azonban lezárja a felhasználók telefonját, és váltságdíjat követel a feloldókódért cserébe.


A koronavírus terjedését követő alkalmazások manapság rend­kívül népszerűek, ezért egyre több kiberbűnöző próbál hasznot húzni az egész világot sújtó járványból.

A CovidLock zsarolóprogram a vírus terjedését és a legfrissebb statisztikát bemutató térkép helyett komoly károkat okoz az applikáció letöltőjének. Amennyiben ugyanis nincsen beállítva a mobilon jelszó, a vírus generál egyet, és ezzel kizárja a tulajdonost a saját eszközéről. A feloldókulcs ára kereken 100 dollár Bitcoinban, a nem fizetőket pedig azzal fenyegetik, hogy közzéteszik az interneten a mobilon található érzékeny információkat, például fotókat, illetve a készülék adatait később letörlik. A kártékony alkalmazás nem érhető el a Play Áruházban, kizárólag egy weboldalról tölthető le. Éppen ezért fontos, hogy mindenki csak hivatalos, megbízható forrásból telepítsen programokat. Aki mégis megtette, annak sem kell kétségbe­esnie, ugyanis már visszafejtették a zsaroló applikációt, és nyilvánosságra is hozták a deaktiváló kódot. A 4865083501 számsor beütése után ismét használható lesz a mobil.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020
Címkék

Innotéka