Inno-tér
2012. szeptember 20.

Versenyben a magyar egyetemisták szolár háza

Szeptember 29-ig a közönség is kiválaszthatja a kedvencét a Solar Decathlon Europe versenyen induló, kizárólag napenergiát hasznosító házak közül. A magyar egyetemi csapat alkotása, az ODOO ház jelenleg a harmadik helyen áll az internetes szavazáson. A héten a szakmai zsűrik értékelése is elkezdődött, így izgalmas napok elé néz a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjaiból álló csapat.


A látványterv

A madridi Solar Decathlon Europe innovációs versenyen a résztvevő csapatok saját tervezésű és kivitelezésű, kizárólag napenergiát hasznosító, energia-hatékony lakóépületekkel mérik össze tudásukat. A versenyen – amelynek célja az energia-hatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítése – a régióból elsőként a magyar egyetemi csapat indulhatott.

A magyar diákok pályaművét, az ODOO házat és versenytársait összesen 10 szempont alapján értékelik a szakmai zsűrik. Eddig a komfort, az épületüzemeltetés, az energiamérleg és építészet alapján pontozták a házat. Az összesített versenyben jelenleg a 8. helyen áll az ODOO Project. A következő napokban további 6 szempont szerint pontozzák még a házakat (épületszerkezet, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság). 

A nagyszoba

A Solar Decathlon Europe honlapján, a http://www.sdeurope.org oldalon folyamatosan nyomon követhetőek a részeredmények és a közönség is itt szavazhat az általa legjobbnak tartott házra. Az ODOO csapat bízik a Magyarországról érkező támogató voksokban – jelenleg a harmadik helyen állnak a közönség rangsorában.

Az ODOO–n 60 diák dolgozott közel két évig. Madridban 12 nap alatt építette fel a házat Magyarországon elkészített modulokból a csapat 51 tagja. Az ODOO szeptember 12-ére, harmadikként készült el a 18 pályamű közül, így plusz pontokat szerezett a csapat a gyorsaságért az összesített versenyben.

A konyha

A végleges formáját elnyerő ODOO házat és az egyetemi csapatot a verseny előtt a főtámogató Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin is meglátogatta a spanyol fővárosban. „Örömmel látjuk a diákok elképzeléseinek, innovatív terveinek a végeredményét. Az ODOO csapat a jelen modern technológiáiból megalkotta a jövő házát, ami akár háromszor annyi energiát is képes termelni, mint amennyit fogyaszt, és mindemellett kiváló kényelmi funkciókat nyújt. Az ODOO házban is megtestesülő újító szellemiségre és munkára van szükség ahhoz, hogy a jövő kihívásaira megtaláljuk a válaszokat. Ez az, ami a Siemens történetét is jellemezte az elmúlt több mint 160 évben, és ami jellemzi ma is. Ezért is fontos számunkra az ODOO csapat támogatása.”

A terasz

A magyarországi Siemens vezetőjével közösen látogatta meg a „szolár falut” Bucsi Szabó Edit, Magyarország madridi nagykövet asszonya, Rosa Garcia, a spanyolországi Siemens vezérigazgatója, valamint Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. Mindannyian elismerésüket fejezték ki mind a magyar csapatnak, mind a verseny szervezőinek.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka