Inno-tér
2021. február 27.

Védekezés a mutálódó koronavírussal szemben

A koronavírus jellegzetes tulajdonsága, hogy szaporodása közben véletlenszerűen mutálódik, ami fertőzőképesebb és életképesebb variánsokat eredményezhet.


Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának hírlevelében Makara Gábor akadémikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a természetes kiválasztódás miatt ezek a variánsok is terjednek. A 2019-es változatot már 2020 márciusá­ban követte egy újabb, majd augusztusban Angliában és Dél-Kaliforniában, később Dél-Afrikában és legújabban Brazíliában észleltek új, fertőző­képesebb változatot.

Ebből is látható, hogy az új, fertőző­képesebb variánsok bárhol megjelen­hetnek, nagyobb valószínű­séggel ott, ahol sok a fertőzött. A vírus fertőző­képesebbé válhat, ha a mutáció nö­veli a vírus szaporodását és ezáltal a betegek által kiléleg­zett vírus mennyiségét, vagy ha erősebbé teszi a vírus kötődését az emberi sejtek felszínéhez. Egyes variánsok úgy is módosít­hatják a tüske­fehérje alakját, hogy a korábban keletke­zett anti­testek nehezeb­ben ismerik fel, és emiatt a vakcinák hatékony­sága is csökkenhet. Az immun­­védelmet elkerülő vírus­változat kiválasztódá­sának veszélye fokozottabb a gyenge vagy gyógy­szeresen gyengített immun­­rendszerű betegekben, illetve akkor, ha tömegesen elhagyják vagy késlel­tetik a teljes immunizá­láshoz szükséges második oltást.

A magyar kutatók szerint egyebek mellett hatékony figyelő­rendszert kell létre­hozni és működ­tetni az új, rezisztens variánsok kimutatására. Az mRNS- és a vektor­alapú vakcinákat a gyártóknak módosíta­niuk kell az új variánsok­ban felismert kulcs­fontosságú változásokhoz.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka