Inno-tér
2014. december 2.

Vár a Kis-Balaton

A Kis-Balaton jelentős része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó szigorúan védett ter­mészetvédelmi terület, növény- és állatvilá­gát jelenleg két szabadon látogatható részen, a Kányavári-szigeten és a Hídvégi-tó északi részén vezető kerékpárútról ismerhetik meg a látogatók.


A térség történelméről, néprajzi, táji és természeti értékeiről, továbbá a Kis-Balaton vízminőség-védelmi szerepéről a Zalaváron található Kis-Balaton Ház interaktív kiállításain tudhatnak meg többet az érdeklődők. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján számolt be arról, hogy a közelmúltban befejeződött a térség ökoturisztikai fejlesztése. A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósuló projekt keretében sor került a Kis-Balaton szabadon látogatható, valamint az engedéllyel, kísérővel bemutatható területeinek turisztikai fejlesztésére.

A Kányavári-szigeten felépített négyszintes, faszerkezetű kilátóról pazar kilátás nyílik a Hídvégi-tóra. A szigetre vezető fahíd mellett pedig akadálymentesített tájékoztatópontot helyeztek el wifi-hozzáférési lehetőséggel, mely a Kis-Balaton és a környék látnivalóit mutatja be az érdeklődőknek. A kisgyerekes családokra is gondoltak, pelenkázóhelyet és játszóteret alakítottak ki, ezenkívül fedett kerékpártárolót is építettek. Teljesen újjáépült az Ingói kilátó is, ahonnan zavartalanul megfigyelhető az egybefüggő nádas vízi világa, a területen fészkelő vízimadarak. A beruházás érintette a Zalaváron található Kis-Balaton Házat is, mely 2000-ben nyílt meg a látogatók előtt. A házban látható kiállítások 2008-ban turisztikai fejlesztés keretében ugyan már meg­újultak, de az uniós pályázatnak köszönhetően most a zöldenergia hasznosításának bemutatásával is kibővült a látnivaló.

A fenntarthatóság és az üzemelési költségek csökkentése érdekében az épület energiaellátását napelemekkel oldották meg. Az igazgatóság célja, hogy az odalátogató gyermekes családok és az iskolás, illetve tanulói csoportok szeressék és tiszteljék a természetet.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka